Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Gert Jochems

 

Az Európai Parlament eddigi talán legnagyobb korrupciós botrányának főszereplője, Eva Kaili görög EP-képviselő, az EP volt alelnöke legalább december 22-ig vizsgálati fogságban marad – így döntött szerdán a belga bíróság.

 

Kailit a múlt héten tartóztatták le korrupció gyanújával, öt másik gyanúsítottal együtt. Kettő közülük tegnap már szabadlábon volt, négyet viszont vizsgálati fogságban tartanak. A rendőrség szerint Kaili és társai csúszópénzt fogadtak el Katartól, hogy a közel-keleti ország javára befolyásolják az uniós döntéshozást. Az ügy kapcsán a rendőrség 1,5 millió eurónyi készpénzt foglalt le.

 

Katart az EU élesen bírálta munkajogi hiányosságai miatt, ugyanakkor nemrégiben hozott reformjait többek között Kaili és mások is dicsérték, valamint könnyített vízumszabályt szorgalmaztak a katari állampolgárok javára. Azóta ez utóbbi javaslatot a Bizottság megfontolásra visszahívta, a katari munkajogi reformokat dicsérő EP-tisztviselők közül pedig néhányan önként lemondtak parlamenti bizottsági vagy más pozícióikról.

 

 hirdetes_810x300  

Kaili ügyvédje szerdán megismételte, hogy védence ártatlannak vallja magát, és hogy a lakásán lévő nagy összegű készpénzről nem tudott. Kaili azt állítja, hogy a pénz származásáról élettársát, Francesco Giorgit kell kérdeznie a hatóságoknak, aki szintén vizsgálati fogságban van.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!