Nyitókép: AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Volodimir Zelenszkij stábja megkereste a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget azzal, hogy az ukrán elnök szívesen tartana egy beszédet a katari világbajnokság vasárnapi döntője előtt, a FIFA azonban ezt visszautasította – állítja a CNN exkluzív forrásokra hivatkozva.

 

A FIFA az utóbbi hetekben mindent megtett, hogy távol tartsa a politikát a világ legnézettebb sporteseményétől. Talán még egyetlen olyan világbajnokság sem volt, amely ekkora politikai hullámokat vetett: a rendező országot, Katart évek óta rengeteg bírálat éri, elsősorban a rendezés jogának elnyerését övező korrupciós ügyek, az LMBTQ-közösség tagjait érő atrocitások és a stadionokat építő külföldi munkások ezreinek halála miatt.

 

A problémákra több nyugati ország sportolói is megpróbálták felhívni a figyelmet azzal, hogy szivárványszínű csapatkapitányi karszalagot viselnek a meccseken. Erről azonban végül letettek, mert a FIFA kilátásba helyezte, hogy a bírók sárga lapot adnak annak, aki felveszi a szivárványos karszalagot. A sportszövetség elnöke, Gianni Infantino a torna kezdete előtt szenvedélyes beszédben védte meg a házigazda országot, és közben álszentséggel és rasszizmussal vádolta meg a nyugati világot.

 

Ezek után talán nem meglepő, hogy a FIFA Volodimir Zelenszkij elnököt sem engedi felszólalni a tornán. Bár a CNN forrása azt is megemlíti, hogy még folynak a tárgyalások a két fél között, de emellett egyértelműen kijelenti, hogy elutasították a kijevi kérést. Ez utóbbiról egyelőre annyit lehet tudni, hogy Zelenszkij a kezdőrúgás előtt, a stadion kivetítőin jelentkezett volna be, és a világbéke fontosságáról beszélt volna, de az nem egyértelmű, hogy élőben vagy felvételről.

 

Az ukrán elnök videóüzenete az elmúlt hónapokban számos nemzetközi eseményen feltűnt. Ezek között bőven voltak nem politikai rendezvények is, például a Grammy-díjátadón és a Cannes-i filmfesztiválon is levetítették Zelenszkij üzenetét. Ha ez Katarban is megtörténik, az egy szempontból különösen érdekes lett volna: az előző labdarúgó-világbajnokságot ugyanis éppen Oroszországban rendezték, méghozzá 2018-ban, már bőven azután, hogy az oroszok annektálták a Krím félszigetet és háborút indítottak Kelet-Ukrajnában. A FIFA akkor nem érezte úgy, hogy emiatt el kellene venni Oroszországtól a rendezés jogát.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!