Nyitókép: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

 

Oroszország nem tekinti a további tárgyalások alapjának Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét; Moszkva ugyanakkor úgy véli, hogy Kijev még mindig nem áll készen a valódi béketárgyalásokra – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön. Lavrov „illúziónak” nevezte azt az elképzelést, miszerint a Nyugat segítségével Oroszországot kiszorítják a Krímből és Kelet-Ukrajnából.

 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője már szerdán elutasította Zelenszkij tízpontos béketervét – szerinte az ukrajnai konfliktus lezárására irányuló javaslatnak figyelembe kell vennie az új „valóságot” és a négy ukrán közigazgatási régió Oroszországhoz csatolását is.

 

Zelenszkij tízpontos béketerve, amelyet a Reuters szerdán ismertetett, magában foglalja az orosz csapatok kivonását Ukrajna nemzetközileg elismert területéről, így az említett négy területről (Donyeck, Luhanszk, Herszon, Zaporizzsja), valamint a Moszkva által még 2014-ben annektált Krím-félszigetről is. Oroszország már régóta kijelentette, hogy erről a kérdésről nem hajlandó tárgyalni.

 hirdetes_810x300  

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.