Nyitókép: AP Photo/Dmitri Lovetsky

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán egy új Cirkon hiperszonikus rakétákkal felfegyverzett Admiral Gorshkov-osztályú fregattot küldött gyakorlatra az Atlanti- és az Indiai-óceánra, valamint a Földközi-tengerre.

 

Putyin ezt egy videóinterjúban jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel és Igor Krokhmal hajóskapitánnyal.

 

„Ez a hajó a legújabb hiperszonikus „Cirkon” rakétarendszerrel van felszerelve, amelynek nincs párja” – mondta Putyin. Hozzátette: sok sikert kíván a legénység tagjainak „az ország javát szolgáló szolgálatukhoz”.

 hirdetes_810x300  

 

Az orosz elnök szerint az ilyen hatékony fegyverek lehetővé teszik Oroszország és nemzeti érdekeinek megbízható védelmét az esetleges külső fenyegetésekkel szemben – jelentette az orosz sajtó az AFP-re hivatkozva.

 

Sojgu szerint a Cirkon hiperszonikus rakéták bármilyen rakétaelhárító rendszert képesek legyőzni. Pontosítása szerint ezek a rakéták kilencszer gyorsabban repülnek, mint a hangsebesség, és hatótávolságuk meghaladja az 1000 kilométert.

 

Oroszország, Kína és az Egyesült Államok jelenleg olyan hiperszonikus fegyverek kifejlesztésén versenyez, amelyek gyorsaságuknak és manőverezőképességüknek köszönhetően jelentős előnyhöz juttatják a támadó erőket az ellenféllel szemben – magyarázza a Reuters. A hiperszonikus rakéta célpontját sokkal nehezebb kiszámítani a légvédelem számára, mint az interkontinentális ballisztikus rakéták esetében.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.