Nyitókép: SITA/AP/WBN-kollázs

 

Boris Johnson volt brit miniszterelnök elárulta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök rakétatámadással fenyegette meg. Állítólag ezt egy „rendkívüli” telefonhívás során tette, mielőtt megtámadta Ukrajnát – tájékoztatott a BBC hírportál.

 

Putyin állítólag azt mondta az akkori brit miniszterelnöknek, hogy az egész „csak egy percig fog tartani”. Így reagált az orosz elnök 2022 februárjában egy „nagyon hosszú” telefonhívás során Johnson azon figyelmeztetésére, miszerint a háború „abszolút katasztrófa” lenne.

 

A beszélgetés részleteit a BBC Putin Vs the West (Putyin verzus Nyugat) című dokumentumfilmje tárja fel, amely Putyin és a világ vezetői közötti interakciókat vizsgálja.

 hirdetes_810x300  

 

Putyin fenyegetései

 

Johnson saját elmondása szerint figyelmeztette Putyint, hogy Ukrajna inváziója a Nyugat részéről szankciókhoz és a NATO-csapatok jelenlétének növekedéséhez fog vezetni az orosz határokon. Azzal is megpróbálta lebeszélni Putyint a katonai akcióról, hogy megmondta neki, Ukrajna a „közeljövőben” nem csatlakozik a NATO-hoz.

 

„Egy ponton fenyegetőzni kezdett és azt mondta, Boris, nem akarlak bántani, de rakétával csak egy percig tartana vagy valami ilyesmi”

 

– mondta Johnson, de hozzátette, hogy a nyugodt hangnemből és a közömbös légkörből ítélve szerinte Putyin, aki „nagyon családias” volt e telefonálás során, csak eljátszott azokkal a próbálkozásaival, amelyekkel megpróbálta meggyőzni a tárgyalásról.

 

Johnsonnak nem volt választása

 

Nem lehet tudni, hogy Putyin fenyegetései valósak voltak-e – emlékeztet a BBC, de hozzáteszi, hogy a korábbi, Nagy-Britannia területét ért orosz támadások kapcsán – legutóbb 2018-ban Salisburyben – Johnsonnak nem volt más választása, mint minden fenyegetést komolyan venni, ami az orosz elnöktől érkezik.

 

Kilenc nappal később, február 11-én Ben Wallace védelmi miniszter Moszkvába ment, ahol orosz kollégájával, Szergej Sojguval találkozott, ahonnan azzal a biztosítékkal tért vissza, hogy Oroszország nem támadja meg Ukrajnát, de elmondása szerint mindketten tudták, hogy ez hazugság.

 

A nyílt hazugság felfedte szándékaikat

 

Wallace szerint ez egyfajta „megfélemlítés vagy az erőszak demonstrációja volt”, amit úgy jellemzett, hogy „hazudni fogok neked, és te tudod, hogy hazudok neked, és én tudom, hogy te tudod, hogy hazudok neked, de akkor is hazudni fogok”.

 

Szerinte Shojgu ezzel próbálta demonstrálni erejét, de éppen ez a nyílt hazugság erősítette meg abban a meggyőződésében, hogy Oroszország támadni fog. Amikor Wallace távozott a találkozóról, Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke is azt mondta neki: „soha többé nem fognak minket megalázni”.

 

Kevesebb mint két héttel később, február 24-én, amikor az orosz tankok átlépték az ukrán határt, Johnsont az éjszaka közepén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hívta. Johnson elmondása szerint nagyon nyugodt volt, de bejelentette, hogy az oroszok mindenhol támadnak, és visszautasította az ajánlatát, hogy biztonságos helyre vonuljon.

 

SITA/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!