Nyitókép forrása: SITA/Swedish Coast Guard via AP

 

Seymoour Hersh, Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró nagy visszhangot keltő cikkében arról ír, hogy az Amerikai Egyesült Államok robbantotta fel tavaly ősszel az Északi Áramlatok gázvezetékszálait a Balti-tenger alatt, és hogy a parancsot maga Joe Biden adta ki.

 

Hersh szerint a CIA már 2022. elejére elkészült egy tervvel az Északi Áramlat felrobbantására. Az újságíró forrásai szerint a parancsot maga Joe Biden adta ki, a CIA pedig végig a módszert vizsgálta, nem azt, hogy szükség van-e az akcióra. Végül a Baltops 2022 nevű hadgyakorlat leple alatt készítették elő a szabotázst.

 

„Február 7-én, kevesebb mint három héttel az Ukrajna elleni elkerülhetetlennek tűnő invázió előtt Biden találkozott Olaf Scholz német kancellárral a Fehér Ház irodájában, aki némi ingadozás után most már határozottan az amerikai térfélre állt. Az ezt követő sajtótájékoztatóan Biden dacosan kijelentette: ha Oroszország haderej betör [Ukrajnába], nem lesz többé Északi Áramlat 2”

 

írta Hersh.

 hirdetes_810x300  

 

Azt is leírta, hogy az amerikaiak Norvégia közreműködésével valósította meg a tervet. A norvégok szintén gyűlölik az oroszokat, és a haditengerészetük tele van kiválóan képzett tengerészekkel és búvárokkal – és nem utolsósorban diszkrétek voltak. Az újságíró azt is megjegyzni, hogy norvégoknak más okból is megérte együttműködni az amerikaiakkal: siker esetén sokkal több és sokkal magasabb áron adhatnak el földgázt Európának.

 

Hersh nem a levegőbe beszél, mert igyekszik teljes összképet adni a történtekről. Azt írja például, hogy az amerikaiak C4 tölteteket helyeztek el a csővezetékekre, amelyeket szonár-rendszerrel robbantottak fel.

 

Szeptember 26-án pedig „rutin” repülést végzett a tágabb terület fölött a norvégok P8-as felderítőgépe némileg távolabb a célpontoktól, majd ledobott egy szonárbombát, ami néhny órával később működésbe hozta a bombákat.

 

Hivatalosan az USA és Oroszország egymást vádolja az akcióért, persze a sorok között azért sejthető, hogy merről fúj a szél. Az oroszok felelősségéről szóló nyugati érvek erőltetettek, az oroszoknak nem állt érdekében elvágni a gázvezetéket (legalábbis akkor nem), ami fontos és nagyon-nagyon drága kereskedelmi beruházás volt. Ráadásul szakértők szerint a szabotázs miatt felértékelődött az ukrán gázvezetékek értéke, és Ukrajna épp akkor nyújtott be még nagyobb tranzítdíj-követelést az oroszokhoz. Az USA persze aligha ismerheti el, hogy ő kezdeményezte az akciót, mert az azt jelentené, hogy egy NATO-tag egy másik NATO-tag (Németország) tulajdonában lévő kritikus infrastruktúrát rombolt le. A szivárgás felfedezésének első napján pedig feltűnő volt, hogy a nagy oroszellenes hangulat ellenére a svédek és a dánok, akiknek kizárólagos kereskedelmi övezetében történt a robbantás, sietve kijelentették, nem tekintik ellenük irányuló támadásnak a történteket.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.