Nyitókép forrása: SITA/Danish Defence Command via AP

 

Az USA tisztviselőire hivatkozva a The New York Times azt írja, hogy az amerikai hírszerzés szerint egy azonosítatlan ukránpárti csoport hajtotta végre tavaly szeptemberben az Északi Áramlat elleni támadást, amit több európai ország terrorizmusnak tart. A NYT szerint az amerikai hírszerzés nem talált bizonyítékot arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vagy katonai parancsnokai érintettek lennének a szabotázsakcióban.

 

A dolog érdekessége, hogy az incidens után a nyugati mainstream sajtó apraja-nagyja arról írt, hogy Oroszország tehető felelőssé, amit azonban megerősíteni nem lehetett, és nem is volt logikus. Szakértők szerint ugyanis az Északi Áramlatok felrobbantásával felértékelődtek Európa ellátásában az Ukrajnán keresztül haladó vezetékek.

 

A NYT azt írja, hogy az ukrán kormány és katonai hírszerzés tagadja részvételét az incidensben, és állítják, hogy nem tudják, ki állhatott a hátterében.

 

 hirdetes_810x300  

Az is beszédes, hogy az amerikai hírszerzés nem hozta nyilvánosságra az „ismeretlen ukránpárti csoportról” szóló információk természetét és forrását, valamint azt, hogy milyen bizonyítékok alapján jutottak erre a következtetésre. A NYT azt is hozzátette, hogy a hírszerzés bizonytalan közlése mögött az állhat, hogy nyitva hagyják a lehetőségét annak, hogy egy ukrán kormányhoz vagy a biztonsági szolgálatokhoz köthető „proxy” csoportról van szó.

 

A hír egyébként azért is fontos, mert nyilvánvaló hatással lesz az egyébként sem ideális német-ukrán kapcsolatokra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!