Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

A Nyugatnak és a NATO-nak mindent meg kell tenni, hogy támogassák Ukrajnát a győzelmében – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia egyik panelbeszélgetésén. Morawiecki burkoltak Olaf Scholz német kancellárt is bírálta.

 

Scholz ugyanis korábban úgy nyilatkozott, hogy „Ukrajna nem veszítheti el ezt a háborút, Oroszország pedig nem nyerheti meg”. Ezt a legtöbb szakértő úgy magyarázta, hogy bújtatva Scholz a konfliktus befagyására és fegyverszünetre gondolt.

 

„Nem lehet azt mondani, hogy Ukrajna nem veszíthet, Oroszország nem nyerhet. Ez tévedés. Azt kell mondanunk, hogy Oroszországnek ezt a háborút el kell veszítenie, Ukrajnának pedig meg kell nyernie”

 

fogalmazott.

 hirdetes_810x300  

 

A politikai nyilatkozatok egy dolog, a gyakorlati alkalmazásuk viszont már egy másik kérdés. Mikor Ukrajna modern vadászgépekkel való ellátása került szóba, Morawiecki azzal érvelt, hogy

 

„Támogatjuk olyan típusú vadászgépek átadását, amelyekkel más országokkal együtt rendelkezünk, de egy NATO döntés értelmében”

 

Morawiecki kijelentése félrevezető. A NATO ugyanis hivatalosan semmilyen döntés keretében nem támogatja Ukrajna felfegyverzését, mert nem akar bevonódni a háborúba. Hivatalosan minden katonai támogatást nyújtó ország saját döntése szerint jár el. A NATO döntésre való hivatkozást így alibiként is lehet értelmezni – könnyű úgy ígérni, hogy van kifogás a teljesítés elmaradására.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!