Nyitókép forrása: SITA/Johanna Geron, Pool Photo via AP

 

Lengyelország kész támogatni Ukrajnát MiG-29-es vadászgépekkel, de csak akkor, ha egy szélesebb körű koalíció jön létre az Egyesült Államok vezetése alatt Ukrajna vadászgépekkel való ellátására – mondta Mateusz Morawiecki legyel kormányfő szombaton.,

 

„Ma arról van szó, hogy a MiG-eket egy szélesebb koalíció égisze alatt adjuk át, és mi készen állunk erre. (…) Lengyelország itt csak egy sokkal nagyobb koalíció része lehet, egy olyan koalíciónak, amelynek vezetője az Egyesült Államok”

 

mondta.

 

Fontos megjegyezni, hogy a NATO és az Egyesült Államok igyekszik elkerülni a háborúba történő direkt bevonódást, ezért azok a tagállamok, amelyek fegyverrel támogatják Ukrajnát, hivatalosan egyéni döntés és nem a NATO keretében adnak át fegyvereket Ukrajnának. A lengyel kormányfő szavait így akár alibizmusként is lehet értékelni – a másik lehetőség, hogy egy szövetségi szintű beavatkozásra játszik, aminek azért kisebb a valószínűsége.

 hirdetes_810x300  

 

Morawiecki kijelentése ugyanakkor devalválta Eduard Heger megbízott szlovák kormányfő egyik alapvető érvelését azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia is adja át Ukrajnának saját MiG-29-eseit. A Markíza múlt heti politikai műsorában ugyanis azzal próbálta Peter Pellegrini (HLAS) kijelentéseit cáfolni (aki csak egy több országgal közös koordináció keretében látta indokoltnak a MiG-ek átadását), hogy csak az F-16-os vadászgépek esetében követelnek a lengyelek is közös koordinációt. Ahogy a fenti képlet is mutatja, a helyzet gyökerestül megváltozott, és Varsó nemcsak egyszerűen nagyobb szintű koordinációt vár el, de az Egyesült Államok részvételét is, ami azért problémás, mert Joe Biden amerikai elnök leszögezte, hogy az USA nem küld vadászgépeket Ukrajnának.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.