Nyitókép forrása: 

 

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter szerint a kormány az államfő jóváhagyása nélkül is támogathatja Ukrajnát fegyverekkel. Naď az Aktuality.sk liberális portál podcast műsorában beszélt arról, hogy a kétoldalú szerződéseket a kormány akkor is teljesítheti, ha már csak megbízotti státusza van. Elmondta azt is, milyen fegyvereket küldhetnek még el Ukrajnának a szlovák készletekből, és hogy mi is a helyzet a külföldi szövetségesek által idehozott Patriot-rendszerekkel.

 

Szlovákia tavaly átadta Ukrajnának egyetlen, még szovjet időkből maradt S-300-as légvédelmi rendszerét. Cserébe a nyugati szövetségesek több amerikai Patriot légvédelmi rendszert hoztak Slovákiába. Az év végén aztán kiderült, hogy ez nemcsak hogy átmeneti megoldás, de a négy rendszerből többet el is vihetnek az országból.

 

Naď elmondása szerint a hollandoktól kapott rendszert már elvitték, Malackán maradt egy amerikai, és Szliácson két német egység. Naď állítása szerint a két német egység 2023. végéig marad Szlovákiában, viszont az amerikaiak Németországba vihetik a malackai egységet valamikor márciusban (az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítások elsődleges kiindulópontja a németországi Ramstein légi bázis – a szerk.).

 

A távozó amerikai egység helyett egy Patriotnak megfeleltethető olasz gyártmányú technika jön Szlovákiába, amit Naď Eperjesen fog üzembe állítani a keleti végek védelme érdekében.

 hirdetes_810x300  

 

A védelmi miniszter szerint további fegyverek átadásáról is folynak tárgyalások, többek között a szlovák MiG-29-esekről (arra nem válaszolt, hogy pontosan kivel is tárgyal Ukrajna felfegyverzéséről), de ezenkívül még KUB önjáró légvédelmi egységekről (ezek nem Patriot-szintű stratégiai egységek, hanem alacsonyabb, taktikai szintű fegyverek).

 

Körkép.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.