Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Petr David Josek

 

Szlovákia lehet az első NATO-tagállam, amely vadászgépeket adhat át Ukrajnának – írja az amerikai AP hírügynökség. Jaroslav Naďot idézve az ügynökség úgy fogalmaz, hogy napokon, legfeljebb heteken belül döntés születhet az ügyben. A riport érdekessége, hogy az ellenzők közé sorolták Zuzana Čaputová államfőt is.

 

„Pozsony fontolóra veszi, hogy az első NATO-tag legyen, amely vadászgépeket küld a szomszédos Ukrajnába”

 

írja az AP. Hozzáteszik, hogy az öt és félmilliós ország amerikai, német, lengyel, holland, szlovén és cseh többnemzeti katonai csoportnak ad otthon. Hasonló egységek álltak fel a NATO keleti szárnyának országaiban, például Magyarországon, Romániában és Bulgáriában.

 

A közép-szlovákiai Lešť katonai gyakorlóterületen a többnemzeti alakulatok közös hadgyakorlatot tartottak olyan forgatókönyvekre reagálva, mint drón- vagy tüzérségi támadások, vegyi támadás, ellenséges erők által elfoglalt területek visszafoglalása.

 hirdetes_810x300  

 

A hadseregcsoport cseh parancsnoka, Karel Navrátil szerint a többnemzetiségű haderő a tervek szerint március folyamán lesz „harckész” állapotban.

 

Az AP emlékeztetett, hogy Szlovákia saját S-300-as légvédelmi rendszerét, szovjet gyártmányú helikoptereket, több ezer, GRAD-sorozatvetőkhöz való rakétát és több tucat páncélozott járművet adott Ukrajnának. Cserébe amerikai, német és holland csapatokkal működtetett Patriot-rendszereket (az AP nem teszi hozzá, hogy ezek egy részét már kivonták, vagy ki fogják vonni Szlovákia területéről), német Leopard harckocsikat (régebbi típusúakat) és Mantis légvédelmi rendszereket kapott (ez utóbbit a kivont Patriotok pótlására kapta).

 

Szlovákia 168 millió eurónyi fegyvert adott át eddig Ukrajnának, és 82 millió eurót kapott az EU „Békealapjából”, ami az Ukrajnának szánt fegyverek átfinanszírozására szolgál.

 

Szlovákia pedig most azt fontolgatja, hogy 11 MiG-29-es vadászgépet ad át Ukrajnának, és ezzel ő lehet az első NATO-tag, amely ilyen lépésre szánja el magát.

 

Halász Béla: Szlovákia továbbra sem tett le arról, hogy átadja a MiG-29-eseit Ukrajnának. Jó ez nekünk?

 

Jaroslav Naď megbízott védelmi minisztert is idézik, aki azt nyilatkozta, hogy „soha többé nem fogjuk használni a MiG-eket”, „nincs valódi értékük, és ha Ukrajnának adjuk őket, segíthetnek megmenteni az életüket”. Naď hangsúlyozta, hogy az elhúzódó belpolitikai válság ellenére a szlovák kormány támogatja Ukrajna felfegyverzését. Állítása szerint „az, hogy Ukrajna meg tudja magát védeni az orosz agresszióval szemben, Szlovákia alapvető nemzeti és államérdeke”.

 

Az AP azonban azt írja, hogy nem mindenki gondolja így, és ezek közé sorolta Zuzana Čaputová államfőt is, aki arra kérte a kormányt, hogy megbízott kormányként korlátozott jögkörét nem lépje túl a szeptemberben esedékes előrehozott választásokig.

 

Az ellenzők között megemlítették Robert Ficot is (Smer), aki ellenzi Ukrajna felfegyverzését és az EU Oroszország elleni szankcióit, és azt hangsúlyozza, hogy a lemondatott kormánynak nincs felhatalmazása arra, hogy vadászgépeket küldjön Ukrajnába.

 

Naď ennek ellenére optimista. Az AP-nek olyan megállapodást emlegetett, amely „előnyös lesz mindenki számára”.

 

AP, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!