Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Az Ukrajnának szánt 13 szlovák MiG-29-esből 4 már megérkezett Ukrajnába. A gépeket a szlovák légierő közreműködésével ukrán pilóták juttatták el rendeltetési helyükre.

 

„Köszönöm mindenkinek a fantasztikus munkát. Szlovákia a jó oldalon áll, ezzel a gesztussal pedig nagybetűkkel írta be magát országunk a modern történelemkönyvekbe, amely a segítésről, a szolidaritásról és nemzetünk nagyságáról szól”

 

közölte a MiG-ek kapcsán Jaroslav Naď védelmi miniszter. A többi vadászgépet a következő napokban indítják útnak, ám a szállítás módját és pontos idejét műveleti okokból nem hozzák nyilvánosságra.

 

A szlovák kormány nemrég úgy döntött, 13 MiG-29-es vadászgépet, 2000 MiG-ekhez való rakétát és KUB közepes hatótávolságú légvédelmi rendszert adnak át Ukrajnának. Ezért cserébe Szlovákia 200 millió eurót meríthet az Európai Békealapból, és 14 amerikai Viper támadóhelikoptert kap az USA-tól, amelyekhez viszont hozzá kell majd fizetnie bizonyos összeget.

 hirdetes_810x300  

 

A kormány döntését sokan illegitimnek tartják, mivel az Eduard Heger vezette kabinettől decemberben a parlament megvonta a bizalmat. Az alkotmány szerint megbízott kormány meghatározó külpolitikai kérdésekben nem hozhatna döntést, a fegyverek átadására pedig kétoldalú nemzetközi szerződés keretében került sor. Elvileg egy ilyen szerződésre a parlamentnek is áldását kellett volna adnia. Heger azzal védekezik, hogy a kormány megkapta a szükséges felhatalmazást az államfőtől, mikor ideiglenes megbízást adott számára a kormányzásra a kormány megbuktatása után. A legtöbben azonban úgy vélik, hogy Hegerék döntése jogilag gyenge lábakon áll. Még Mikuláš Dzurinda is elismerte a döntés illegitim jellegét, mikor azt mondta, hogy ebben az esetben az „erkölcs fontosabb, mint a törvény”. A Smeren kívül azonban egy párt sem támadja érdemben a kormányt a döntésért – még a HLAS sem.

 

Körkép.sk, tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!