Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Vadim Belikov

 

Oroszország csütörtök éjjel újabb rakétacsapásokat hajtott végre az ukrán energetikai infrastruktúra ellen Ukrajna-szerte.

 

Több becsapódást jelentettek Harkivból és Odesszából, a közép-ukrajnai Dnyipróból valamint az északi Csernyihivből. Luck és Rivnye városait szintén találat érte.

 

Három hete ez volt az első nagy rakétatámadás Ukrajna ellen az oroszok részéről. Több városrészben átmenetileg megszűnt az áramellátás. Odessza környékén állítólag lakóházakat is találat ért, Lvov térségben pedig négy halálos áldozata van a támadásoknak. Dnyipropetrovszkabn legalább 1 halott van. Kijevben fűtés nélkül marad a háztartások 40 százaléka.

 

 hirdetes_810x300  

Az Ukrajinszka Pravda közlése szerint a rakétacsapások következtében végleg megszakadt az összeköttetés a zaporizzsjai atomerőmű és az ukrán áramhálózat között. Az ukránok szerint fennál a nukleáris baleset veszélye. (Megjegyezzük, hogy ennek lehetősége tényleg fennáll, ugyanakkor csak az ukránok közlésére hagyatkozni a kérdésben nem lehet, mert az atomerőmű orosz kézen van, ezért az ukránoknak érdekében áll ezt a körülményt katasztrófaként tálalni a világ előtt. Ez nem csökkenti annak veszélyét, hogy a harcok miatt megsérülhet az atomerőmű. – szerk. megjegy.)

 

Lengyel MiG-eket kaphat Kijev

 

Lengyelország kész Ukrajnának MiG-29-es vadászgépeket átadni. Ezt már sokadszor Andrzej Duda lengyel államfő jelezte a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy a gépek átadása csak „egy széles nemzetközi koalíció részeként” valósulhat meg, konkrétumokat azonban nem árult el.

 

Lengyelország három tucat MiG-29-essel rendelkezik.

 

Duda arról is beszélt, hogy Ukrajna a jövőben NATO-szabványos fegyverekre tér át, köztük az F-16-os amerikai vadészgépekre, ezért már most el kell kezdeni a pilóták kiképzését. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ukrán haderőnek jelenleg leginkább nehéztüzérségi lőszerre van szüksége.

 

Svájc mégis semleges?

 

Az elmúlt héten bejárta a világsajtót, és Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter is előszeretettel hivatkozott rá, hogy Svájc több száz éves semlegességét feladva fegyvereket szállít Ukrajnának. Csakhogy erre mégsem kerül sor. A svájci parlament alsóháza szerdán elutasította a törvény, amely lehetővé tette volna a nyugati országoknak, hogy svájci gyártmányú haditechnikát és lőszert adjanak át Ukrajnának.

 

Németország korábban azt is kérte Svájctól, hogy vásárolhassa vissza a semleges ország Leopard 2-eseit. Ebben közvetlen döntés nem született, ám ahhoz, hogy Svájc a tankokat eladhassa Németországnak, le kell írnia az állományból őket – és egyelőre ilyen lépésre nem került sor Bern részéről.

 

Körkép.sk, TASR, Ukrajinszka Pravda, AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!