Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin

 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön azzal próbálta megnyugtatni az amerikai kongresszus szkeptikusabb tagjait, hogy az Ukrajnának már jóváhagyott dollármilliárdok az év nagyobbik felében elégnek bizonyulhatnak, és intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy az összeget Kijev megfelelően költse el.

 

„45 emberem van az ukrajnai nagykövetségünkön, akiknek az a feladata, hogy felügyeljék a pénzek felhasználását”

 

mondta Blinken a képviselőház egyik albizottsága előtt, ahol a külügyminisztérium költségvetési kérelmét tárgyalta meg. Ez volt a negyedik kongresszusi meghallgatás két napon belül Blinken részvételével, miután a Biden-adminisztráció legújabb indítványában 11 százalékkal emelni akarja a külügy költségvetését.

 

A republikánusok körében többen is vannak, akik megkérdőjelezik Ukrajna támogatásának fontosságát és hatékonyságát, tekintettel az USA költségvetési hiányára és a hazai kiadások megnyirbálására.

 hirdetes_810x300  

 

Tim Burchett képviselő, a Külügyi Bizottság republikánus tagja például megkérdezte Blinkentől, hogy miért fizeti az USA az ukrajnai nyugdíjakat, miközben az amerikai Medicare állami egészségügyi rendszer finanszírozása hézagos.

 

Sokan aggódnak amiatt is, hogy a legendásan korrupt ukrán belpolitika miatt nem arra költik majd a támogatásokat Ukrajnában, mint amire azokat szánták. Néhány héttel ezelőtt Volodimir Zelenszkij számos magas beosztású kormánytisztviselőt távolított el korrupció vagy túlárazott szerződésekért kapott províziók miatt.

 

„Ha elzárnánk a csapot, akár mi, akár szövetségeseink vagy partnereink, annak katasztrofális következményei lennének Ukrajnára nézve. (…)”

 

mondta. Az amerikia kongresszus decemberben elfogadott egy jelentős támogatási csomagot Ukrajna javára 45 milliárd dollár értékben. Blinken nem tudta megmondani, hogy a Biden-adminisztráció mikor fog újabb forrásokat kérni Ukrajna számára a törvényhozástól.

 

Körkép.sk, reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!