Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Durván nekiment Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a Politico. A brüsszeli portál vasárnapi cikkében ugyan „oroszlánszívű háborús hősként” és „zseniális rétorként” írt az ukrán elnökről, ám arra is rámutatott, hogy csak háborús időben tudnak érvényesülni képességei, a mindennapi politikában gyenge, valójában politikusként még az invázió megkezdése előtt elbukott, és csak a háború emelte újra fel.

 

A cikk első szakaszában azzal vádolták meg Zelenszkijt, hogy nem tett eleget az orosz invázióra való felkészülésért. Az orosz invázióra vonatkozó amerikai figyelmeztetések erősödésével az ellenzéki politikusok próbálták rábírni az ország haderejének nagyobb mértékű finanszírozására, és szorgalmazták Ukrajna tartalékosainak behívását is. Állítólag Zelenszkij, aki kevésbé tartotta valószínűnek az inváziót, nem lépett időben.

 

„Ukrajna egy nemzeti vezető csapdájában van, aki nem képes stratégiában gondolkodni”

 

mondta a cikk szerzőjének Leszja Vasziljenko, a liberális, EU-párti Holosz párt tagja pár nappal az invázió előtt (érdekes módon több mint egy évet kellett arra várni, hogy a Politico közölje ezt az információt – a szerk.).

 hirdetes_810x300  

 

„Azt hiszem, ezért később őt fogják hibáztatni. Nem arról van szó, hogy mindent tudnia kell. Arról van szó, hogy elutasítja azoknak a szakértőknek a segítségét, akik tudják, milyen kérdéseket tegyenek fel, és az olyan tanácsadókat, akik hajlandók neki ellentmondani. És ezért nagy árat fizetünk”

 

mondta akkor Vasziljenko.

 

A lap szerint ezeket a hibákat Ukrajna nem felejtette el Zelenszkijnek, sőt, épp ezek a hibák táplálják azokat a félelmeket, amelyek a háború utáni Ukrajna kapcsán fogalmazódnak meg.

 

„Az elnök oroszlánszívű háborús vezető, de képességei nem békeidőre valók”

 

fogalmaz a Politico, amely azt írja, hogy rétori képességei és bátorsága ezt egy időre elfedte, de Zelenszkij viszonya a bonyolult irányítási kihívásokkal kritikus. Nehezen igazodik a lassan mozgó intézményekhez, inkább az összképet helyezi előtérbe és figyelmen kívül hagyja a részleteket, valamint szeret saját megbízható baráti körére támaszkodni.

 

„Ám míg a komikusból lett elnököt most még hősként dicséri a Nyugat inspiráló háború retorikájáért, lenyűgöző szónoki képességéért, amellyel Washingtontól, Londoni, Brüsszeltől Varsóig megérinti a közvélemény szívét, Zelenszkij elnökként csak botladozott az orosz agresszió előtt. Kevesen adtak neki sok esélyt arra, hogy 2024-ben újraválasztják, mivel a támogatása 2021 végére 31 százalékra esett vissza”

 

írja a lap, amely szerint a fő gond az volt hogy Zelenszkij túl sokat ígért, de csak keveset tudott elérni. Megválasztásakor arról beszélt, hogy Ukrajna két fő problémája a Donbasz (vagyis a kelet-ukrajnai konfliktus) és hogy az emberek nem akarnak befektetni az országba.

 

Korrupcióellenes erőfeszítései viszont elakadtak, a Donbasz problémáját pedig nem tudta megoldani, mert „túlbecsülte” a saját karizmáját és meggyőző erejét, mikor azt hitte, hogy elég lesz szemébe néznie Putyinnak a béke eléréséhez.

 

Egy másik ukrán parlamenti képviselő, Mikola Knyazickij arról beszélt, hogy Zelenszkij „a politikai és állami struktúrák irányátásában szerzett tapasztalat nélkül lett elnök”, és mikor a fontos részletek figyelmen kívül hagyása miatt valami rosszul sült el, mindent az előző vezetés hibájaként állított be.

 

A Politico szerint Zelenszkij színészként és előadóművészként most, a háború nyomása alatt ideális vezető, mert képest megragadni az emberek érzelmeit, mert a háború miatt az ország egységes. De amikor a szokott politikai játszmákról van szó, a közvélemény már nem ennyire egységes, és ebből a szempontból Zelenszkij következetlen, és gyakran írja át a forgatókönyveket, hogy közvélemény szeszélyeit kiszolgálja.

 

A lap kijelenti, hogy Ukrajnában egyre nő a belpolitikai kritika, bár ezt a nemzetközi média kevésbé veszi észre. Az ukrán parlamentben egyre nő a feszültség, a képviselők panaszkodnak, hogy figyelmen kívül hagyja aggályaikat egy olyan kormány, amely már a háború itt irtózott a számonkéréstől, most pedig teljesen kerüli azt. Zelenszkij csak egyetlen egyszer találkozott az ellenzéki vezetőkkel az invázió kezdete óta.

 

Ivana Klimpusz-Cincadze, Petro Porosenko korábbi elnök kormányának egykori miniszterelnök-helyettese szerint

 

„a háború sürgős döntések gyors meghozatalát követeli. És ez így érthető. De azt látjuk, hogy a döntések egyre inkább centralizálódnak és egyre kevesebb kézben összpontosulnak. Ez kihat a politikai erőviszonyokra és káros az általunk fejleszteni kívánt kormányzati rendszer számára, és ártanak a demokratikus intézményeinknek, veszélyeztetik az EU konvergencia-feltételeinek teljesítését”.

 

A képviselőnő szerint a közelmúltbeli korrupció miatti letartóztatásoknak és vezetőváltásoknak nagyobb volt a füstje, mint a lángja, és csak az EU-Ukrajna csúcstalálkozónak szólt. Illetve, kiválóan szolgálta a politikai hatalom további központosítását.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.