Nyitókép forrása: SITA/Stephanie Lecocq/Pool via AP

 

Kemény kéréssel fordult Ukrajna Franciaországhoz. Ha a franciák teljesítették volna, az az orosz-ukrán háború súlyos eszkalációjához vezethetett volna. A francia Le Monde szerint Kijev olyan digitális térképgyűjtemény átadására akarta rávenni Párizst, amely lehetővé tette volna alacsony magasságú bevetések végrehajtását ukrán repülőgépek vagy drónok számára Fehéroroszország területén.

 

Fehéroroszország Oroszország szoros szövetségese, az Ukrajna elleni orosz invázió első heteiben belarusz területekről indult a Kijev elleni hadművelet. Ha Ukrajna támadást indítana Fehéroroszország ellen, azzal borítékolhatóan kiszélesítené a konfliktust, amelynek beláthatatlan következményei lehetnének.

 

A digitális térképek, hivatalos betűszavukkal DTED-k nagyon részletesen ábrázolják az adott terület felszínét, az olyan objektumok is szerepelnek rajtuk, mint a szélerőművek vagy a magasfeszültségű oszlopok, és természetesen katonai szempontból olyan érzékeny információkat is tartalmaz, mint a radarok vagy légvédelmi ütegek elhelyezkedése és hatóköre.

 

 hirdetes_810x300  

Franciaország a kérést elutasította azzal, hogy támogatásuk Ukrajna iránt fennmarad, ha saját területének védelméről van szó, de egy másik ország területén végzett műveletek támogatásában nem vesznek részt.

 

A Le Monde úgy tudja, hogy szövetségesei többi tagjától is kérte már ezeket a térképeket. Franciaországhoz akkor fordult, amikor mindenki mástól elutasító választ kapott.

 

A térképek jelentősége abban áll, hogy segítségével nagy pontossággal tudnák konfigurálni az öngyilkos drónokat, hogy egy adott helyszín adott pontjáig eljussanak és ott csapást mérhessenek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.