Nyitókép: SITA/AP

 

Petr Pavel cseh elnök szerint Kína nem megbízható közvetítő Oroszország és Ukrajna között. Pavel a Politico hírportálnak adott interjújában kijelentette, hogy Pekingnek előnyös a háború elhúzódása.

 

A cseh elnök azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy Kína az ukrajnai béke közvetítőjeként igyekszik bemutatni magát, és nemrég homályos tervet tett közzé a konfliktus lezárására. Bár a legtöbb nyugati állam szkeptikusan fogadja Peking hajlandóságának ezt a jelét, néhány ország, például Franciaország ragaszkodik ahhoz, hogy Kína jelentős szerepet játszhat a béketárgyalásokon.

 

Petr Pavel azonban úgy véli, hogy Kína csak a legjobbat akarja magának, és egyelőre ez a háború.

 hirdetes_810x300  

 

Meggyőződésem, hogy Kínának az az érdeke, hogy a jelenlegi helyzet fennmaradjon, mert ez számos engedményre kényszerítheti Oroszországot” – mondta Pavel. Szerinte Peking olcsó olajat, gázt és egyéb forrásokat kaphat Moszkvától a „korlátlan” partnerségért cserébe.

 

Kína számára is jó, hogy a Nyugat valószínűleg egy kicsit gyengébb lesz az Ukrajnának nyújtott támogatás miatt” – tette hozzá. „Nem hiszem, hogy Kínának valóban érdeke lenne a háború rövid időn belüli megoldása” – jegyezte meg a cseh államfő.

 

Petr Pavel egyúttal aggodalmának adott hangot a populizmus és az orosz befolyás növekedése miatt a Cseh Köztársaság szomszédságában. Arra a lehetőségre utalva, hogy a populisták még idén megnyerhetik a szlovákiai választásokat, a cseh elnök azt mondta, hogy ez „nehéz helyzet lesz Szlovákiának, de nekünk is, mint szomszédainak és nagyon közeli partnereinek”.

 

Még nyíltabban beszélt Magyarországról. „Sok alapos okunk van az aggodalomra a jelenlegi magyar vezetés oroszbarát irányultsága miatt” – szögezte le.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.