Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andrew Harnik

 

Brüsszel 11. szankciós csomagja súlyos következményekkel járó negatív spirált indíthat el. Miután Európát szinte teljesen leválasztották az orosz erőforrásokról a szankciós politikával – anélkül, hogy egy centit is a háború befejezése felé mozdultunk volna el -, egy újabb durva gazdasági következményel fenyegető intézkedést csempésztek be a 11. szankciós javaslatba.

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán arra hívta fel a figyelmet, hogy a csomag részét képezi egy 8 kínai céget szankcionáló javaslat is.

 

„Olyan javaslatokat tárgyalunk az uniós fórumokon, amelyek újabb pénzügyi és gazdasági áldozatvállalást várnak el az európai emberektől, köztük tőlünk, magyaroktól. (…) Van itt egy rendkívül súlyos aggodalomra okot adó jelenség. Ebben a szankciós csomagban az Európai Bizottság rendelkezni szeretne 8 kínai vállalat szoros exportellenőrzéséről illetve korlátozás alá vonásáról. Ez az intézkedés az EU és Kína kapcsolatát egészen biztosan elmérgesítené, sőt, talán még el is lehetetlenítené. Nyilvánvaló, hogy ha az EU szankciós vagy korlátozó intézkedéseket vet ki nyolc kínai vállalatra, arra a kínaiak erőteljes választ fognak adni, ami újabb reakcióhoz vezet Európa részéről, ami megint újabb reakciót vált ki a kínaiaktól. Ez pedig egy negatív spirálba lökné bele az EU-t, súlyos gazdasági károkat okozva”

 

mondta Szijjártó. Emlékeztetett, hogy Európának inkább együtt kellene működnie gazdasági téren Kínával, hiszen míg 2010-ben az EU a világ GDP-jének 22 százalékát adta, addig ma mindössze 17 százalékát, miközben a kínaiak a 2010-es 9 százalékról 18 százalékra jöttek fel – megelőzve Európát.

 hirdetes_810x300  

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az Egyesült Államok már jó ideje nyomást gyakorol Európára, hogy építse le Kínával fenntartott gazdasági kapcsolatait. Míg a németek – az amerikai tőkétől való nagymértékű függésük miatt – ez ellen érdemben nem lépnek fel, Emmanuel Macron francia elnök jelezte, hogy Európa nem válhat az USA vazallusává. A kínai gazdasági kapcsolatokról való leválás nem sokkal az orosz erőforrásokkal való szakítás után brutális következményekkel járhat az európai gazdaságra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!