Nyitókép: Jekaterina Štukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök és az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője kedden „miénknek” nevezte a balti államokat, és hozzátette, hogy Lengyelország csak „átmenetileg lett megszállva”.

 

Az orosz politikus a Twitteren keresztül Litvániát, Lettországot és Észtországot „a mi tartományunknak” nevezte, reagálva Emmanuel Macron francia elnök múlt heti kijelentésére, miszerint Moszkva „geopolitikailag már veszített”.

 

„Oroszország de facto Kína alárendeltje lett, és elvesztette hozzáférését a Baltikumhoz, ami döntő fontosságú volt, mert ez késztette Svédország és Finnország NATO-csatlakozási döntését” – mondta Macron a L’Opinionnak adott interjújában.

 hirdetes_810x300  

 

Legújabb bejegyzésében „átmenetileg megszálltnak” nevezte Lengyelországot, utalva a NATO-csapatok jelenlétére az országban, ahol mintegy 10 ezer amerikai katona tartózkodik. Lengyelország ugyan nem volt közvetlenül a Szovjetunió része, de a Szovjetunió szatellitállamaihoz tartozott.

 

Macron kijelentésére Medvegyev ezt írta:

 

„Geopolitikai vereség? Az összes NATO-tagállam este úgy fekszik le és reggel úgy ébred, hogy Oroszországra gondol. Sőt, némelyik, különösen a gyáva és fantomfájdalmaktól szenvedők, mint például az ideiglenesen megszállt Lengyelország és balti tartományaink, nagyon besz**tak. Tehát ha valóban vereség történt, az a NATO primitív politikájának veresége, azzal a törekvésével, hogy kivételes szerepet játsszon a 21. században.”

 

A Twitteren közzétett bejegyzésében, amelyet több mint egymillióan néztek meg, Medvegyev továbbá azt állítja, hogy

 

Európa az „elvetemült amerikaiak étvágyának” vazallusaként viselkedik, miközben „mazochista vággyal árt saját gazdaságának és a hétköznapi európaiaknak”.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.