Nyitókép: PAP/Krzysztof Świderski

 

Lengyelország a „közterületek dekommunizálásának” részeként újabb a kommunista időkből származó, a szovjet Vörös Hadseregnek emléket állító emlékművet bontott le. Az ország déli részén található Głubczyce városában lévő emlékművet péntek reggel távolították el – jelentette a PAP lengyel állami hírügynökség.

 

Az 1945-ből származó emlékmű a lengyel hatóságok szerint „a szovjet propaganda tárgya”, ami „Lengyelország és a lengyel nép tragédiáját szimbolizálja”.

 

Karol Nawrocki, a Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) vezetője a megjelent újságírók előtt nyilatkozott, hogy 1945 Lengyelországban nem az az év volt, amikor a lengyelek fogvatartói összecsaptak a felszabadítókkal. 1945 ugyanis az az év volt, amikor „a gonosz összecsapott a gonosszal, a fogvatartó a fogvatartóval, a német nemzetiszocialisták a szovjet kommunistákkal, akik 1939 óta Lengyelország elpusztítására törekedtek”.

 hirdetes_810x300  

 

Nawrocki hozzátette:

 

„És éppen ezért a propaganda ilyen tárgyai nem szerepelhetnek a szabad és demokratikus Lengyelország közterein”.

 

Szavai szerint a „Vörös Hadsereg iránti hála emlékműve” Głubczycében „nem érdemli meg, hogy történelmi emlékműnek nevezzék”, mivel „olyan eseményekre utal, amelyek nem történtek meg”. 1945-ben ugyanis a Vörös Hadsereg nem felszabadította, hanem megszállta Lengyelországot.

 

„Ez az emlékmű nem tudományos tényeken alapult.”

 

– mondta. Közben Marcin Przydacz, Andrzej Duda lengyel elnök egyik legfőbb külpolitikai tanácsadója azt mondta, hogy „Lengyelországban nincs helye ” olyan tárgyaknak, amelyek a szovjet Vörös Hadsereget dicsőítik. Azt mondta, hogy a Vörös Hadsereg „soha nem segített Lengyelországnak”, és „nem Lengyelország szabadságáért, hanem annak leigázásáért harcolt”.

 

A głubczycei emlékművet 1945-ben avatták fel a Vörös Hadsereg 676 katonájának emlékére, akik a városért folyó harcban estek el az év márciusában.

 

Az IPN becslése szerint Lengyelországban mintegy 30, a Vörös Hadsereget dicsőítő emlékmű áll még.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!