Nyitókép forrása: SITA/Credit: BAE Systems

 

Joe Biden amerikai elnök az elmúlt hetekben jelezte európai partnereinek, hogy az Egyesült Államok kész lehetővé tenni az amerikai F-16-os vadászgépek átadását Ukrajnának. Mivel fegyverrendszereket csak a gyártó ország jóváhagyásával lehet átadni harmadik félnek, amerikai bólintás nélkül nem mehetnének az amerikai vadászgépek Ukrajnába. Előbb azonban az USA-nak hivatalosan határozatot kell hoznia az átadás lehetővé tételéről.

 

Az amerikai tisztviselőknek nincs arról tudomása, hogy bármelyik szövetségesük kérte volna az F-16-osok exportjának engedélyezését. Hollandia jelezte, hogy hajlandó lenne néhány ilyen gépet átadni az ukránoknak, és Franciaország, valamint Nagy-Britannia mellett ő is segítené az ukrán pilóták kiképzését. Németország jelezte, nem áll módjában vadászgépeket átadni.

 

Ukrajna már régóta F-16-os vadászgépeket kér a Nyugattól, állítólag saját légvédelme érdekében. Nyugaton azonban nem lelkesednek túlságosan az ötletért. Van aki a gépek ára miatt, egy-egy ilyen vadászgép több tízmillió dollárba kerül (típustől függően).

 

 hirdetes_810x300  

Mások a háború eszkalációjától és kiszélesedésétől tartanak. Ukrajnának nincsenek olyan repterei, amelyek alkalmasak ilyen gépek fogadására, felmerül tehát a kérdés, hogy az orosz egységek elleni bevetéseket honnan indítanák el.

 

Az sem mellékes szempont, hogy az F-16-osok nem csak pusztán repülőgépekből állnak, hanem szofisztikált fegyverrendszerekről van szó, amelyek érzékeny technológiai információkat hordoznak magukban.

 

Az ukránok légvédelme a legutolsó hírek szerint egyre kevésbé tudja feltartóztatni az orosz csapásokat, ezzel párhuzamosan az orosz légierő is egyre aktívabb. Az ukránok azért kérnek vadászgépeket, hogy fel tudják venni a harcot az orosz modernebb vadászgépek és bombázók ellen. Állítólag ígéretet tettek, hogy orosz területeket nem fognak támadni, ám erre semmilyen garancia nincs. Azért F-16-osokat kér Kijev, mert nyugati szövetségeseinél ez a géptípus áll legnagyobb számban rendelkezésre. Korábban az ukrán légierő vezetője 200 ilyen vadászgép átadását szorgalmazta.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!