Nyitókép forrása: SITA/Roman Chop via AP

 

Zaporizzsja megyében van az ukrán ellentámadás súlypontja, a legdurvább harcok a hírek szerint Orichiva település közelében zajlanak. Beigazolódni látszik az az elképzelés, hogy az ukránok dél felé akarják áttörni az orosz frontot, hogy eljussank az Azovi-tegner partjáig. Az így szerzett területekről az ukrán tüzérség és a rakéták számára belőhetővé válna a Krím-félsziget és a Kercsi híd, valamint egy újabb ellentámadás kiindulópontja lehetne. Az sem kizárt, hogy a Krím „megszorongatásával” alkupozícióra tehetnének szert egy esetleges tűzszüneti tárgyaláson.

 

A brit BBC közlése szerint az ukránok drónok, tüzérségi tűz és tankok támogatásával próbálnak előretörni. Az egyik kulcstelepülés Tokmak, ennek bevétele nélkül nehéz fenntartani az utánpótlást az Azovi-tengerig. Szintén intenzív harcok alakultak ki Velika Novoszilkánál.

 

A harcok másik, egyelőre korlátozottabb súlypontja Bakhmut.

 

 hirdetes_810x300  

 

A magyar Portfólió közben arról ír, hogy nem épp a legszebben indul az ukrán ellentámadás. Az interneten megjelentő felvételek és adatok tanúsága szerint az ukránok sok katonát és haditechnikát veszítenek – ez utóbbiak között számos Leopard 2-es is van. Mivel a támadó fél általában nagyobb veszteségekkel kénytelen számolni, a hírekben bemutatott információkat érdemes fenntartással fogadni.

 

Annál is inkább, mert az ukránok szinte semmilyen információt nem közölnek a hadműveletekről. Ami a nyugati sajtóba bekerül – furcsa módon – orosz milbloggerektől származik.

 

Onnan viszont ömlenek az olyan felvételek, amelyek nyugati tankok és páncélos járművek megsemmisüléséről szólnak. Az alábbi felvételen azt látni, ahogy amerikai M1224-es MaxxProo és M1151A1-es páncélozott járművek futnak aknamezőre, majd az orosz tüzérség is megsorozza őket.

 

 

A következő felvétel Novodarivkánál készült, ahol az ukránok szintén megpróbálkoznak az áttöréssel, de szintén aknamezőre futnak.

 


A következő esetében Leopard 2A4-es tankok és M2 Bradly gyalogsági harcjárművek futnak aknákra, miután az oroszok beterelték őket a csapdába. Az aknák után tüzérségi tüzet zúdítottak rájuk.

 

 

Más felvételeken francia AMX-10-es páncélosvadászokat veszítenek az ukránok a harcok közben. A nyugati sajtó egyelőre a haditechnikával van elfoglalva, a valódi veszteség azonban a hatalmas emberáldozat lesz.

 

Ukrajna bizonyos tekintetben rákényszerült az ellentámadásra, hogy bizonyítsa a Nyugatnak, érdemes fenntartani a támogatását annak hatalmas költségei ellenére is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.