Nyitókép forrása: Twitter

 

Hatalmas veszetségekről számol be a nyugati sajtó az orosz-ukrán ellentámadás kapcsán. Az elesett katonák számáról nincs hír, ám az elpusztult nyugati haditechnikáról annál inkább. Egyes elemzések szerint Ukrajna Orihivkánál elvesztette az amerikaiaktól kapott Bradly páncélosok 15 százalékát. Orihivnél az ukránok elvesztették a csatát, ettől az ellentámadás még nem állt le, és Zaporizzsja régióban egyre inkább fokozódnak a harcok.

 

Az ukránok felé elfogult amerikai Hadtudományok Intézete (ISW) szerint az ukránok legalább négy helyen áttörték a frontot. Hogy pontosan hol, azt nem közölték, ahogy az sem világos, hogy jelenlegi helyzetben mit jelent a front áttörése.

 

A brit hírszerzés – a sajtónak adott elemzései szintén elég egyoldalúak – arról számolt be, hogy az ukránok legalább a front egy szakaszát áttörték, a többi hadműveleti helyszíneken „lassabb az előrenyomulásuk”. A britek úgy vélik, hogy az oroszok több területen védelmi manővereket hajtottak végre, de olyan egységek is voltak, akik megfutamodtak az ukránok elől.

 

 hirdetes_810x300  

Az ukránok déli irányban próbálják kettévágni a frontot, három irányban zajlanak a legdurvább harcok, ebből az egyik Tokmark és Orihiv. Ez utóbbinál az ukránok pénteken több hullámban is megpróbáltak áttörést elérni, ám ehelyett valószínűleg a háború eddigi legsúlyosabb veszteségeit szenvedte el Ukrajna. Az internetre felkerült felvételek szerint a harctéren rengeteg elhagyott M2 Bradley páncélos gyalogsági jármű és még néhány Leopard 2-es (annak a modernebb 2A6-os verziója) tank hever. Ezek az oroszok még a támadás első hullámában semmisítették meg.

 

Később egy újabb próbálkozásra kerülhetett sor, amely szintén kudarcba fulladt. Erről tanúskodik egy internetre felkerült felvétel is, amelyen azt látni, ahogy az oroszok tűz alá vesznek egy legalább 5 Bradley harcjárműből álló konvojt. A Bradleykből egy megsemmisült, a többit az ukránok hátrahagyták és elmenekültek.

 

 

A megsemmisült nyugati haditechnika számait jórészt már az Oryx is megerősítette – a nyugati sajtóban mérvadónak tartják a portál által közölt számokat. Az ukrán Rezident Telegram-csatorna szerint legalább 15 Bradleyt veszítettek az ukránok. Leopard 2-esek tekintetében legalább 3 megsemmisült és egy megsérült tankról van hiteles bizonyíték, valószínűleg a tényleges szám ennél nagyobb. Ukrajna összesen 75 Leoaprd 2-es tankot kapott a Nyugattól, ebből 21 volt a modern 2A6-os típus – ebből kettő semmisült meg.

 

 

További videók is megjelentek a brutális harcokról. Nagyon úgy fest, hogy Tokmark irányába az ukránoknak nem sikerült az áttörés.

 


Szinte az egyetlen terület, ahol az ukránok tényleges előrenyomulásról számolhattak be, az Bakhmut környéke. Igyekeznek körbezárni a várost, így a szárnyakon haladnak előre. Egyes információk szerint újabb 1,4 kilométerrel tolták visszább az oroszokat kelet felé, így az elmúlt napokban nagyjából 3 kilométert mehettek előre.

 

Vuhledarnál is komoly csata van kialakulóban.

 

Az oroszok is veszítettek haditechnikát a harcok során. Érzékeny veszteség például az a két megsemmisített TOSz-1-es termobárikus rakéta-sorozatvető, amit az ukránoknak Velika Novoszilka (a másik fő előrnyomulási pont) közelében sikerült kilőni.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!