Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Virginia Mayo

 

Egy meggyengült orosz elnök még nagyobb fenyegetést jelent – mondta ki Josep Borrell, az EU külügyi főbiztosa az EU csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalákozója előtt.

 

„Egy gyengébb Putyin még veszélyesebb… Eddig Oroszországra, mint fenyegetésre tekintettünk, mert nagy ereje volt, amit Ukrajna ellen használt fel. Most azonban Oroszországra belső instabilitásból fakadó kockázatként kell tekintenünk”

 

fogalmazott Borrell azzal kapcsolatban, hogy a múlt hétvégén a Wagner-csoport egy katonai lázadás keretében csaknem puccskísérletet hajtott végre az orosz katonai vezetés ellen, az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb orosz belpolitikai válságát okozva.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az oroszországi helyzet miatt „meg kell sokszorozni Ukrajna támogatását”.

 hirdetes_810x300  

 

Olaf Scholz német kancellár úgy véli, hogy a Wagner-csoport példája is azt mutatja, hogy nem szabad a katonai erőt magánszervezeteknek kiszervezni (megjegyezzük, minden nagyhatalomnak megvan a maga magánkatonai szervezete, akiknek tevékenységét szükség esetén le tudja tagadni, ott van példának az amerikai Balckwater – a szerk.)

 

Gitanas Nauséda litván államfő nem ért egyet Borrellel abban, hogy egy erős Putyin kevésbé veszélyes, mint egy gyenge.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!