Nyitókép: AP Photo/Petr David Josek

 

Az ukrán parlament pénteken megszavazta az ortodox karácsonyi ünnepek időpontjának január 7-ről december 25-re történő módosítását. A Volodimir Zelenszkij elnök által előterjesztett törvénytervezet célja, hogy „elszakadjon az orosz örökségtől”.

 

A három nagy ortodox státusú egyház közül kettő már korábban úgy döntött, hogy áttér a Gergely-naptárra. 2017-ben december 25-ét pihenőnappá nyilvánították Ukrajnában.

 

A legnagyobb ukrán ortodox egyház, amely régóta Moszkvához kötődik, még nem kommentálta ezt a változást. Eddig az Oroszország által használt Julianus-naptár szerint ünnepelték az ünnepeket.

 hirdetes_810x300  

 

A Krím Oroszország általi 2014-es annektálása óta Ukrajna igyekezett megszakítani kapcsolatait szovjet és orosz múltjával. Ukrajna 16 hónappal ezelőtti teljes körű inváziója felerősítette ezt az erőfeszítést.

 

Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter június végén kijelentette, hogy a vonatkozó törvény elfogadása még közelebb viszi Ukrajnát azon európai országok hagyományaihoz, amelyekkel „Ukrajna közös értékeket vall”.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!