Nyitókép: PAP/Paweł Supernak

 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Gitanas Nausėda litván elnök csütörtökön Északkelet-Lengyelországban találkoznak, hogy megvitassák az Ukrajna elleni orosz invázió és a Wagner-zsoldosok Fehéroroszországba való áttelepülése nyomán kialakult biztonsági kockázatokat.

 

A találkozót megelőzően a közösségi médiában közzétett videoüzenetében Morawiecki azt mondta, hogy „az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező fenyegetésekkel és provokációkkal szemben elengedhetetlen a Lengyelország és szövetségese, Litvánia közötti együttműködés”.

 

A hét elején a lengyel kormány úgy döntött, hogy további csapatokat és harci helikoptereket vezényel a fehérorosz határhoz, miután a lengyelek szerint két fehérorosz helikopter belépett a lengyel légtérbe egy, a térségben megtartott gyakorlat során.

 hirdetes_810x300  

 

A lengyel miniszterelnök július végén azt mondta, hogy Lengyelország „teljes határozottsággal” megvédi a Fehéroroszországgal közös határát. Morawiecki akkor azt állította, hogy több mint 100 Wagneres települt a lengyel-litván határon lévő Suwałki-folyosó területére, amely a kalinyingrádi orosz exklávét választja el Fehéroroszországtól.

 

A litván elnök hétfőn azt mondta, hogy a Wagner-harcosok jelenléte országa határának közelében „komoly fenyegetést” jelent. Hozzátette, hogy a litván hadsereg szükség esetén támogatni fogja a határőröket.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!