Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Butch Dill

 

Folyamatban van a Donald Trump volt amerikai elnök elleni (kirakat)per, amelyben összesen 78 vádpontot állapítottak meg, így ha mindben bűnösnek találják, a „szabad világ” korábbi vezetője 641 évnyi börtönbüntetést is kaphat.

 

A vádpontok között van egy pornósztár lefizetése hallgatásáért cserébe. Ehhez az egyetlen ügyhöz 34 vádpont kapcsolódik a megvesztegetéstől a vállalati könyvelési csalásig.

 

Trump titkosított információkat tartalmazó dokumentumot tartott saját rezidenciáján, emiatt 40 vádpontot fogalmaztak meg az ügyészek, ebből 6 az igazságszolgáltatás akadályozása, amiért egyenként 20 év börtönnel sújtható.

 

 hirdetes_810x300  

A harmadik eljárás a Capitolium ostromával függ össze. A 2020-as választások után az elektori szavazatok hitelesítésének napján Trump hívei (és a Bident ellenzők) megostromolták a Capitolium épületét. Az incidensben 6-an vesztették életüket. Mivel Trump nem fogta vissza híveit a radikális fellépéstől, az ügyben 5 vádponttal kénytelen szembenézni.

 

Az amerikai Politico a Trump elleni hajcihő árnyoldalaira is felhívta a figyelmet. Ha Trumpot lecsukják, akkor a börtönben is szavatolni kell neki a titkosszolgálati védelmet, mert az minden volt elnöknek jár. Az sem mellékes, hogy ha Trumpot börtönre ítélik, de 2024-ben újraválasztják, akkor alkotmányos válság alakulhat ki az Egyesült Államokban. Arról nem is beszélve, hogy az egész eljárást a kettős mérce, a közelgő elnökválasztások miatti politikai játszmák hatják át. Például Joe Biden amerikai elnök otthonában is találtak titkos iratokat még alelnöki (Obama elnöksége alatti) időszakából.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!