Nyitókép: Getty Images

 

A Fehér Ház „határozottan nyitott“ annak lehetőségére, hogy az ukrán vadászpilóták kiképzését az F-16-osokra amerikai földön tartsák – közölték amerikai tisztségviselők pénteken. Azonban felhívták a figyelmet arra, hogy ez a folyamat bonyolult és eltart egy ideig – írta az amerikai CNN.

 

„Az ok, amiért ezt tesszük, az Ukrajna hosszú távú védelmi és katonai képességének javítására irányuló szélesebb erőfeszítés része“ – mondta pénteken John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője. „Eltart egy ideig, amíg a gépek megjelennek Ukrajnában, és beépülnek a légiflottába“ – tette hozzá.

 

Kirby elmondta, hogy a repülőgépek szállítása és a pilóták képzése mellett Ukrajna szövetségeseinek elő kell készíteniük „a karbantartási logisztikát is, amely ahhoz szükséges, hogy flottájukban olyan modern repülőgépek legyenek, mint az F-16”.  Kiemelte, hogy „mindehhez idő kell”, és hozzátette, a képzés része az angol nyelv oktatása is.

 hirdetes_810x300  

 

„Támogatjuk Ukrajnát, ameddig szükséges” – mondta Kirby. „Alig vártuk, hogy elláthassuk Ukrajnát ezekkel a hosszú távú képességekkel, és a lelkesedés a megfelelő szó ennek leírására” – mondta.

 

„Ha megtelik az ukrán pilóták kiképzésének kapacitása Európában, akkor minden bizonnyal nyitottak vagyunk arra, hogy itt, az Egyesült Államokban képezzük ki őket” – tette hozzá.

 

A CNN korábban arról számolt be, hogy az Egyesült Államok továbbra is arra vár, hogy az európai tisztviselők benyújtsák az ukrán pilóták F-16-os vadászrepülőgépeken való kiképzésére vonatkozó végleges tervet, amelyet az Egyesült Államoknak jóvá kell hagynia a program tényleges megkezdése előtt.

 

Az EU-tisztviselők és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónapban nyilvánosan kijelentették, hogy a kiképzés várhatóan augusztusban kezdődik, de ezt a dátumot eltolták, mivel a tisztviselők dolgoznak a logisztikai részletek finomhangolásán, beleértve azt is, hogy az ukránok végül hány pilótát küldenek kiképzésre.

 

Zelenszkij régóta sürgette nyugati szövetségeseit, hogy biztosítsanak számára modern vadászgépeket, szerinte ugyanis az F-16-os vadászgép megváltoztatja a helyzetet az Oroszország elleni háborúban.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!