Nyitókép: AP photo

 

Ukrajnának lehet, hogy fel kell adnia Oroszország által megszállt területe egy részét, ha csatlakozni akar a NATO-hoz – közölte kedden Stian Jenssen, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kabinetjének vezetője a norvég média által szervezett panelbeszélgetésen.

 

Stoltenberg régóta kerüli azokat a kérdéseket, hogy mit tehetne Ukrajna a háború befejezése érdekében. Álláspontja következetes abban, hogy senki más, csak Ukrajna fogja eldönteni, hogyan és mikor kezdődjenek meg a béketárgyalások Oroszországgal.

 

Bár Jenssen megismételte ezt az álláspontot, és azt is jelezte, hogy Ukrajnának valóban nyitott útja lehet a NATO felé.

 hirdetes_810x300  

 

„Jelentős elmozdulás történt Ukrajna jövőbeni NATO-tagságának kérdésében. Mindenkinek az az érdeke, hogy a háború ne ismétlődjön meg. Oroszországnak hatalmas katonai problémái vannak, és irreálisnak tűnik, hogy új területeket foglalhat el. Most már inkább arról van szó, hogy Ukrajnának mit sikerül visszaszereznie”

 

– mondta Jenssen.

 

A Verdens Gang című norvég lap azon kérdésére, hogy Ukrajnának át kell-e adnia területét a béke elérése és a NATO-tagság cseréje érdekében, Jenssen jelezte, hogy ez a lehetőség már felvetődött a Szövetségen belül.

 

„Nem azt mondom, hogy ennek így kell lennie, de ez egy lehetséges megoldás lehet“ – tette hozzá Jenssen.

 

Ez azonban egyenesen ellentmondana Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által kinyilvánított békés céloknak. Az úgynevezett béketervének tíz pontjának egyike tartalmazza az ukrán határok visszaállítását a 2022. februári invázió előtti szintre.

 

Mikhajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója felháborodottan reagált Jenssen kijelentésére, és „abszurdnak” nevezte ezt a javaslatot.

 

„Ez azt jelenti, hogy szándékosan a demokrácia legyőzése, egy globális bűnöző támogatása, az orosz rezsim megóvása, a nemzetközi jog megsemmisítése és a háború következő generációira való átadása mellett döntünk“

 

– írta Podoljak az X (korábban Twitter) közösségi oldalon.

 

„Ha Putyin (orosz elnök) nem szenved megsemmisítő vereséget, ha nem változik meg az oroszországi politikai rezsim, és nem büntetik meg a háborús bűnösöket, a háború minden bizonnyal visszatér, és Oroszországnak még nagyobb étvágya lesz“

 

– tette hozzá Zelenszkij tanácsadója.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!