Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

 

Az ukrán hadseregnek 30-45 napja van az ellentámadás folytatására, nagyjából eddig teszik lehetővé az időjárási viszonyoka a hadműveleteket – jelentette ki Mark Milley tábornok, az amerikai Tábornokok Egyesült Bizottságának elnöke (röviden vezérkari főnöke) a BBC-nek adott interjújában. A tábornok szerint az ukránok lassabban haladnak a vártnál, de a „kemény harcok folytatódnak”.

 

Milley szerint egyelőre korai megmondani, hogy az ukrán ellentámadás kudarcot vallott-e, bár egyértelműen jelzésértékű, hogy Milley egyáltalán megengedi a lehetőségét az ilyen értékelésnek.

 

„Ukrajna nagyon kitartóan halad az orosz védvonalakon. (…) Már a háború elején mondtam, hogy ez egy hosszú, lassú és nehéz konfliktus lesz rengeteg veszteséggel, és így is történt”.

 

Az amerikai vezérkari főnök brit kollégájával, Tony Radakinnel együtt szerepelt az angol közszolgálati tévében. Radakin azt hangoztatta, hogy Ukrajna győz, Oroszország pedig elveszíti a háborút.

 hirdetes_810x300  

 

„Ez így van, mert Oroszország célja Ukrajna megtörése volt, az, hogy megszerezze felette az ellenőrzést. Ezt nem sikerült elérnie, és nem is tudja soha elérni. Ukrajna a területéért vívott harcban haladást ér el, és sikerült visszaszereznie az oroszok által elvett területek 50 százalékát”

 

fogalmazott Radakin, erősen csúsztatva a tényeket. A tavaszra ígért, majd nyárra kibontakozó ukrán ellentámadás területi eredményei a megszállt területek arányában mindössze tizedszázalékokban mérhetők. Radakin ugyanis összemosta a mostani ellentámadás „eredményeit” a tavaly őszi ukrán ellentámadás eredményeivel, amikor Harkiv megyében és Herszon megyében is jelentős sikereket értek el az ukránok.

 

Csakhogy komoly különbség van a tavaly őszi és a mostani helyzet között. Ősszel az oroszoknak még nem voltak jól kiépített védvonalai, az ukránok meglepetésből támadhattak és az orosz hadsereg nem teljesített jól. Most az orosz védvonalak viszonylag erősek, az orosz hadsereg sem olyan szétzilált (legalábbis a harctéren, egyelőre), mint azt a Nyugat szeretné, és az ukránok a korábbi harcokban legtapasztaltabb és legütőképesebb katonáikat már elvesztették.

 

Megjegyezzük, az, hogy Oroszország nem tudta befolyása alá vonni Ukrajnát, még nem jelent ukrán győzelmet, legfeljebb a nyugati stratégia sikerét. Ez ugyanis nem jelenti azt, hogy Ukrajna legyőzi Oroszországot és visszaszerzi területeit, ahogy azt sem, hogy a hatalmas pusztítás és emberveszteség után újjá tud épülni.

 

Radakin és Milley is megerősítette, hogy Észak-Korea lőszer- és fegyverszállítmányokkal támogatja Oroszországot, és ahogy az USA, Dél-Korea is rendkívüli mértékben tart attól, hogy mit kaphat cserébe az oroszoktól a phenjani rezsim.

 

„Ez a szövetség Oroszország azon katasztrofális döntésének következménye, hogy elindította az Ukrajna elleni inváziót”

 

mondta Radakin.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!