Nyitókép: Drew Angerer/Getty Images

 

Joe Biden amerikai elnök a jövő héten találkozik ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel. A találkozóra az ENSZ Közgyűlésének New York-i ülésszakának kapcsán kerül sor – jelentette csütörtökön a CNN több forrásra hivatkozva.

 

Továbbra sem világos azonban, hogy a találkozóra New Yorkban vagy a Fehér Házban kerül sor – az ügyben jártas források egyike szerint Zelenszkij Washingtonba utazik a New York-i megálló után. A tervek szerint Biden és Zelenszkij is felszólal a keddi közgyűlés előtt.

 

Zelenszkij személyes megjelenését arra kívánja felhasználni, hogy nagyobb támogatást kérjen Ukrajna számára, amely folytatja az Oroszország elleni ellentámadást. A programban jártas emberek szerint a ülésen való felszólalás mellett több találkozót is tervez a világ több vezetőjével.

 hirdetes_810x300  

 

Céljai között szerepel majd, hogy megpróbálja meggyőzni azokat az országokat, amelyek nem foglaltak döntő álláspontot a háborúval kapcsolatban, hogy határozottabban ítéljék el Oroszországot. Találkozni fog Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is – jelentette be csütörtökön az izraeli kormány.

 

A Republikánus Párt (GOP) forrása szerint Zelenszkij csütörtökön a Capitoliumba is ellátogat, bár a Kongresszus közös ülésén nem fog felszólalni; helyette várhatóan egyénileg fog találkozni a törvényhozókkal és a vezetés tagjaival.

 

A várható látogatásra akkor kerül sor, amikor a Kongresszus fontolóra vette a Fehér Ház további segélykérését Ukrajnának. Jóváhagyása továbbra is kérdéses, mivel a kormány élesen megosztott ebben a kérdésben. Zelenszkij tavaly is felszólalt a közös ülésen, de az Ukrajna finanszírozásával szembeni ellenállás erősödött, különösen a GOP-on belül.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!