Nyitókép: AP Photo/Eduardo Munoz, Pool

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn New Yorkba érkezése után azt javasolta az ENSZ tagjainak, hogy gondolkodjanak el azon, hogy Oroszország továbbra is az ENSZ struktúráihoz tartozik-e.

 

„Számunkra nagyon fontos, hogy a partnereink minden szavunkat, üzenetünket meghallják. És az a kérdés, hogy az orosz terroristáknak van-e még helye az ENSZ-ben, nem nekem szól. Azt hiszem, hogy ez a kérdés az ENSZ összes tagjának szól”

 

– mondta Zelenszkij, miután meglátogatta a New York-i kórházban lábadozó sebesült ukrán katonákat.

 

 hirdetes_810x300  

Zelenszkij az ENSZ Közgyűlésére érkezett New Yorkba, kedden az általános vita keretében szólal fel. Szerdán az ukrajnai helyzetről tárgyal az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. Oroszország egyike az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjának, és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter várhatóan a szerdai ülésen szólal fel.

 

Arra a kérdésre, hogy marad-e a teremben, és meghallgatja-e az orosz diplomácia vezetőjének beszédét, Zelenszkij azt válaszolta: „Még ne igazán tudom, hogyan lesz ez az egész”.

 

Az AP ügynökség emlékeztetett arra, hogy az ukrán elnök még az oroszországi invázió előtt, 2021-ben azt mondta, hogy az ENSZ egy „nyugdíjas szuperhős, aki már régen elfelejtette, hogy egykoron milyen nagyszerű volt”.

 

Az ukrán elnök amerikai látogatása keretében Washingtonba is ellátogat, ahol a tervek szerint találkozik a Fehér Ház vezetőjével, Joe Bidennel, az Egyesült Államok Kongresszusa mindkét kamarájának vezetőjével, az amerikai katonai vezetéssel, amerikai üzletemberekkel, újságírókkal és az Egyesült Államokban élő ukránokkal.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!