Nyitókép: Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

 

Franciaország nem fogadja be az olaszországi Lampedusa szigetére tömegesen érkező migránsokat – jelentette be Gérald Darmanin francia belügyminiszter. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint a múlt héten körülbelül 8500 ember érkezett Lampedusára csaknem 200 hajón.

 

Darmanin szerint Párizs azt javasolta Rómának, hogy a migránsok befogadása helyett segítsen visszaküldeni őket olyan országokba, amelyekkel Franciaország jó diplomáciai kapcsolatokat ápol. Példaként Elefántcsontpartot és Szenegált említette.

 

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök korábban arra szólította fel az európai partnereket, hogy vállaljanak nagyobb felelősséget az Európába érkező migránsokért. Az elmúlt napokban az olaszországi Lampedusára érkezettek száma meghaladja a Szicília és Tunézia között fekvő kis sziget lakosságának számát.

 hirdetes_810x300  

 

Vasárnap az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen személyesen járt a szigeten, és 10 pontos akciótervet jelentett be a válsághelyzet megoldására.

 

Az olasz kormányfő meghívására Lampedusára látogatott von der Leyen. A helyiek blokkolták a konvoját

 

A héten a dél-franciaországi Marseille-be érkezik Ferenc pápa, aki az AFP szerint valószínűleg nagyobb toleranciára szólít fel a migránsokkal szemben is. A francia parlamentben jelenleg is folynak viták a politikai pártok között az új migránsok érkezését szabályozó törvénytervezet miatt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!