Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Manu Fernandez

 

Ukrajna helyzete egy tarthatatlanabb, és a Nyugat kezd kifarolni a háborúban álló ország pénzügyi és katonai támogatása mögül. Az Egyesült Államokban a költségveti vitán kivérzett az Ukrajnának szánt 6 milliárd támogatási csomag. Az amerikaiak rögtön felvették a kapcsolatot Európával, hogy a politikai bénultság idejére átterheljék a támogatásokat az EU-ra, ám Josep Borrel, uniós külügyi főbiztos szerint Európa nem tudja pótolni az amerikai támogatások kiesését. Brüsszel idei 18 milliárd euró helyett jövőre már csak 5 milliárd eurót adna Ukrajnának. Közben Ukrajna felismerte, hogy minden korábbinál jobban rezeg a léc, előbb az OTP-t vette le a háborút támogató szervezetek listájáról, csütörtökön pedig felfüggesztette a Szlovákia, Magyarország és Lengyelország elleni kereskedelmi pert a WTO-nál. Dipomáciai nagyüzem van, Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz az Európai Politikai Közösség harmadik csúcstalálkozóján, ahol még Orbán Viktor magyar kormányfővel is kezet rázott.

 

Mi történt az Egyesült Államokban?

 

Az USA-ban nagyban tombol a költségvetési vita, olyannyira, hogy az Államok történetében először leváltották Kevin McCarthyt a Képviselőház éléről. Ez a lépés nem csak példátlan, de az Ukrajna katonai támogatásának fenntartása ellen is hat.

 

Az Egyesült Államokban a jövő hó közepéig kell megállapodnia a képviselőknek a jövő évi költségvetésről és az adósságplafon megemléséről. A vitában komoly szerepet játszott az a 6 milliárd eurós támogatás, amit Washington Ukrajnának szánt. Ez a tétel egyelőre nem tudott bekerülni az ideiglenes finanszírozási intézkedés csomagjából, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy néhány hónapra megbénulhat Ukrajna amerikai támogatása.

 hirdetes_810x300  

 

Érdemes leszögezni, hogy a 6 milliárdos csomagra Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi, nem túl sikeres washingtoni látogatása alkalmával kapott ígéretet. Már eleve ez az összeg is kudarc volt, tekintettel arra, hogy eredetileg egy 25 milliárd dolláros keretért jelentkezett be.

 

A helyzet komolyságát jól mutatja, hogy Washington azonnal felvette a kapcsolatot európai szövetségeseivel, és azt kérte tőlük, hogy vállalják át egy időre az amerikai támogatási összegeket, amíg nem rendeződik a helyzet. Az európai válasz azonban elutasító volt.

 

„Ukrajnának szüksége van az EU támogatására, és biztosak vagyunk benne, hogy azt meg is kapja. De Ukrajnának az USA támogatására is szüksége van. Úgy gondolom, hogy mindenki, aki szerint Putyin nem nyerheti meg ezt a háborút, keresni fogja a megoldást, hogy az USA átértékelje döntését és folytassa Ukrajna támogatását”

 

mondta Borrell, kiemelve, hogy a jelenleg javaslatként az EU asztalán van egy 50 milliárd eurós civil és gazdasági támogatási csomag Ukrajna részére, valamint egy 20 milliárd eurós katonai csomag.

 

A válasz azonban egyértelmű: Európa nem akarja, de nem is tudja kiváltani Ukrajna támogatását. Megjegyezzük, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint Ukrajna 2030-ban csatlakozhat az EU-hoz, és évi 5 milliárd eurós támogatásban részesülhet. Akát ez, akár az 50 milliárdos támogatást osztjuk el 7 évre, mindenképp azt látni, hogy Ukrajna támogatása jelentősen csökken, méghozzá milliárdos tételekkel redukálódik le.

 

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter, aki Washingtonban a háborúpárti erőtér egyik kiemelt alakja, bejelentette, hogy az USA és az EU keresi megoldást arra, hogy a nyugaton befagyasztott orosz vagyont, mintegy 300 milliárd dollárt, átjátszák Ukrajnának.

 

Itt érdemes kiemelni, hogy a politika és a józan ész törvényei azt diktálják, hogy legalább részben hitelt adjunk azoknak a feltételezéseknek, miszerint az amerikai Demokrata párt lényegében bizniszként tekint az egész konfliktusra, és olyan vádak is érkeztek a republikánusoktól, hogy a pénzek egy része Ukrajnából visszatalál az Egyesült Államokhoz.

 

Azt is érdemes kiemelni, hogy ha az EU belemegy az orosz vagyon kisajátításába, az katasztrófa lenne az euróra nézve, mert olyan precedenst teremtene, ami miatt a harmadik országok nem akarnák euróban tartani a vagyonuk, kivonnák a tőkét Európában, amivel egyúttal megint meglódulna az infláció.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.