Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Matthias Schrader

 

Az első exit poll felmérések szerint Németosrzág két leggazdagabb tartományában vasárnap tartott választásokon taroltak a konzervatívok, feljött az AfD és hatalmasat buktak a kormánypártok.

 

A Hessen tartományra vonatkozó urnázás utáni felmérések eredményei szerint a CDU (Kereszténydemokrata Unió) a szavazatok 34,7 százalékát szerzte meg. A második helyezett az AfD 16,8 százalékkal. A harmadik helyen a Zöldek végeztek (15,5 százalék), a jelenlegi legnagyobb kormánypárt, a szocdem SPD viszont csak a negyedik helyen áll (15,2). A legkisebb kormánypárt, az FDP 5 százalékot kapott.

 

Bajorországban a CDU tartományi testvépártja, a CSU (Keresztényszociális Unió) az abszolút győztes, amely a szavazatok 36,7 százalékát szrezte meg. A második helyen itt is az AfD áll 15,8 százalékkal. A Zöldek csak harmadikok (15,6 százalék). 14,0 százalékot szerzett a CSU kormányzópartnere, az önkormányzati ügyekre specializálódott csak tartományi pártként működő Szabad Választók (Friere Wähler). A szocdem SPD mindössze 8,5 százalékot kapott, a bizniszpárt SPD pedig csak 3 százalékot.

 

 hirdetes_810x300  

A fenti két exit poll a ZDF közszolgálati tévé felmérése volt. A DW által közölt bajorországi exit poll tizedszázalékos eltéréssel ugyanezeket a számokat hozta ki.

 

Bajorországban a központi téma a migráció volt és a migránsok befogadásának elutasítása. A Markus Söder vezette CSU a migránsok befogadásának csökkentését, szigorítását szorgalmazta, például azt javasolta, hogy törvényileg korlátozzák a Németország által befogadható menekültek/migránsok számát 200 ezer főben.

 

Söder szintén a rendőri készültség és az embercsempészek elleni harc fokozását tűzte ki célul.

 

A hesseni választásoknak is volt politikai tétje, és ott is a migráció volt a központi téma. Az SPD csúnyán elhasalt, miközben a párt tartományi listavezetője Nancy Fraeser volt, aki az Olaf Scholz vezette központi kormányzat belügyminisztere – nem mellesleg a migrációt ösztönző állami intézkedések nagy támogatója. Fraeser kudarcán keresztül az országos politikára is ki fog hatni a mai tartományi választások eredménye.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!