Nyitókép: AP/Evan Vucci

 

Izrael engedélyezi Egyiptomnak, hogy korlátozott mennyiségű, 20 kamionnyi humanitárius segélyt szállítson a Gázai övezetbe.

 

Joe Biden amerikai elnök támogatásáról biztosította Izraelt, és humanitárius segélyeket sürgetett a gázai civileknek egynapos izraeli látogatásának végén mondott beszédében.

 

Az amerikai elnök az izraeli vezetőkkel tartott megbeszélései után megígérte, hogy „példátlan” segélycsomagot kér Izrael számára a kongresszustól, és sürgette a humanitárius segélyek Gázába engedését.

 hirdetes_810x300  

 

Biden találkozott a Gázai övezetbe hurcolt mintegy kétszáz izraeli család képviselőivel. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok „minden követ megmozgat a túszok kiszabadítása érdekében, ez a legfontosabb kérdés”.

 

„Az Egyesült Államok mindig segítette Izraelt stratégiai előnyének megőrzésében, és most olyan segélycsomagot dolgoz ki számára, amely szintén ezt segíti” – mondta az elnök.

 

Emlékeztetett arra, hogy két repülőgép-hordozót is a térségbe küldött Izrael védelmére, és megígérte, hogy továbbra is biztosítják az elfogórakétákat a Vaskupola izraeli légvédelmi rendszerhez.

 

Az amerikai elnök bejelentette, hogy Washington százmillió dolláros humanitárius segélyt utal át „a Gázai övezetnek és a Palesztin Hatóságnak”. Hangsúlyozta, hogy szerinte a legtöbb palesztin nem a Hamász iszlamista szervezethez tartozik, nem képviseli őket ez a szervezet, és a palesztin nép is szenved.

 

Biden arra kérte az izraeli kormányt, hogy járuljon hozzá a Gázai övezetbe szánt humanitárius segélyek Egyiptomon keresztül történő szállításához, és bejelentette, hogy az Egyesült Államok az ügyben szorosan együttműködik az egyiptomi kormánnyal és az ENSZ-szel.

 

Izrael „nem fogja meghiúsítani” Egyiptomból a Gázai övezetben élő civileknek szánt humanitárius segélyek, élelmiszer, víz és gyógyszerek átadását mindaddig, amíg ezek nem kerülnek a Hamászhoz – jelentette be a Bidennel történt tárgyalásokat követően Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala.

 

A döntést az amerikai elnök kérésére hozta meg egyhangúlag a kormánynál sokkal szűkebb háborús kabinet – közölték. Izrael nem engedi humanitárius segélyek Gázába szállítását saját területéről mindaddig, amíg a hamászosok vissza nem juttatják Izraelbe az elrabolt embereket, és követeli, hogy a vöröskereszt addig is meglátogathassa őket.

 

Netanjahu megjegyezte, hogy miközben a háborúban Izrael megpróbálja minimalizálni a civileket ért károkat, a Hamász a lehető legnagyobb kárt próbálja okozni nekik.

 

„A győzelemhez vezető út hosszú és nehéz lesz, de ha egységesek maradunk a cél kijelölésében, érezve annak igazságosságát, valamint katonáink és népünk lelkének megtörhetetlenségét, akkor Izrael meg fogja nyerni a háborút” – mondta Netanjahu.

 

„Az Egyesült Államok az ön oldalán áll a szabadság védelmében, az igazságosságra való törekvésben és a béke támogatásában” – hangsúlyozta Biden.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!