Nyitókép: Brüsszel, 2023. december 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorának a brüsszeli Közmédia Központban az Európai Unió állam- és kormányfõinek kétnapos csúcstalálkozója idején, a második napon, 2023. december 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a Közmédia Központban adott interjút a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának. A kormányfő elmondta, hogy nem tudta lebeszélni az Európai Unió vezetőit arról, hogy megindítsák a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, ugyanakkor kifejtette, Magyarország számos ponton még meg tudja akasztani a folyamatot. A miniszterelnök elmondta, hogy az uniós vezetők rossz döntéseinek következményeit a magyar emberek biztosan nem fogják megfizetni.

 

Hosszú és nehéz vita zajlott Brüsszelben Ukrajna uniós csatlakozásáról, nyolc órán keresztül próbáltam meggyőzni őket, hogy ne csinálják, mert Ukrajna jelenleg nem alkalmas erre – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 

A kormányfő szerint ez egy rossz formája a segítségnyújtásnak, de a többi országnak volt két komoly érve, amit tudomásul kellett venni.

 

 hirdetes_810x300  

Az egyik, hogy ők huszonhatan vannak, mi pedig egyedül, a másik pedig, hogy Magyarország ezzel nem veszít semmit, ugyanis a végső szót Ukrajna tagságáról a nemzeti parlamenteknek kell meghozni, tehát ha nem akarjuk, hogy Ukrajna uniós tag legyen, akkor a magyar országgyűlésnek lesz erről lehetősége szavazni.

 

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy nem akarta Magyarország lelkiismeretére venni ezt a rossz döntést, ezért hagyta el a termet.

 

A miniszterelnök azt mondta, hogy ezután rögtön akartak is adni 50 milliárd eurót Ukrajnának, de ott már muszáj volt határozottnak lenni és a vétó eszközével élni.

 

Pénz Ukrajnának most nincs, de erre még visszatérünk egy rendkívüli uniós csúcs formájában, valószínűleg februárban

 

– mondta.

 

Nem fogunk habozni egyetlen pillanatig sem, ennek a rossz döntésnek a következményeit a magyarok nem fogják megfizetni

 

– jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy amikor a német kancellár, a francia elnök és mások el akarnak indulni ezen az úton, akkor nehéz ezt megállítani.

 

Rendkívüli hír: Az Európai Unió megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával

 

A miniszterelnök szerint az unió szokott rossz döntéseket hozni. Példaként említette a 2008-as pénzügyi válságot, a migrációt, valamint az Oroszország elleni szankciókat. Ezt a magyar kormány rendre próbálja mérsékelni, „behúzni a kéziféket” – szögezte le.

 

Az ukrán helyzet rosszul áll, nem több pénzt kéne küldeni, hanem megállítani a háborút

 

– közölte Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a magyarok pénzét oda akarják adni a háború folytatására, ez pedig elfogadhatatlan.

 

Van egy legenda, miszerint külső segítség nélkül az ország nem tud talpon maradni, ez azonban nincs így, a magyar gazdaság átvészelte a mögöttünk álló nehéz időszakot, szemmel láthatóan uniós pénz nélkül is működik, ez a tanulság – közölte Orbán Viktor.

 

A másik tanulság az a miniszterelnök szerint, hogy Brüsszelben reformok kellenek, új vezetésre van szükség. Végül a harmadik, hogy ami „jár, az jár”, a pénzeket végül mindig oda kell adni.

 

Ezek a pénzek be fognak kerülni a magyar gazdaságba, a következő időszakban el kell dönteni, hogy hogyan használjuk fel – hangsúlyozta a kormányfő.

 

Magyarország nem vétózott, az EU elkezdheti a tárgyalásokat Ukrajnával (Körkép-háttér)

 

A magyar alkotmány jól megszerkesztett védelmi rendszer, biztosítja a szuverenitást – mondta Orbán Viktor. Szerinte ugyanakkor „a láb mellett az egerek besurrannak, a dollárok begurulnak”, a baloldali média, részben a baloldalhoz kapcsolódó, neki dolgozó NGO-k külföldi pénzekkel igyekeznek befolyásolni a választást. Ez egy „rés”, ezért valamit tenni kellett, hogy ezt eltorlaszolja a kormány, ezért született meg a szuverenitásvédelmi törvény – közölte.

 

Azok kritizálják a törvényt, azok tiltakoznak most, akik ezen pénzek haszonélvezői voltak, akinek az érdekeit sérti a törvény – hangsúlyozta.

 

A miniszterelnök kifejtette, a szuverenitás nem elszigetelődést jelent, „nem blokkosodni kell, hanem kapcsolatokat építeni”, Magyarország számára pedig ez jelent esélyt, ugyanis exportorientált gazdaságot működtet.

 

„A kormánynak az a dolga, hogy megértse, mit gondolnak az embereket” – jelentette ki Orbán Viktor. A nemzeti konzultációval kapcsolatban elmondta, az emberek lehetőséget kapnak arra, hogy alaposan átgondolják és véleményt nyilvánítsanak a legfontosabb kérdésekben. A konzultáció ráadásul erőt a kormánynak a Brüsszellel és a tagállamokkal folytatott vitákban – jegyezte meg.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!