Nyitókép forrása: sita/AP Photo/Alessandra Tarantino

 

Orbán Viktor állásfoglalását Ukrajna európai uniós csatlakozásával kapcsolatban befolyásolja az Európai Bizottság szigorúsága Magyarországgal szemben, melyet a testület más tagállamok felé nem tanúsít – vélte Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az uniós állam- és kormányfők következő csúcstalálkozójáról tartott felszólalásában a római képviselőházban kedd este.

 

Giorgia Meloni hangsúlyozta, hogy jól ismeri a magyar miniszterelnök nézeteit, amelyek nem egyeznek az általa képviseltekkel Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban, de megjegyezte: szerinte a magyar kormányfő nézeteihez az Európai Bizottság merevsége és szigorúsága vezetett.

 

Meloni kifejtette, hogy kormánya Kijev oldalán áll, de a megoldást nem kizárólag Ukrajna anyagi támogatása jelenti: „a háború következményeivel is számolni kell, mivel a konfliktus az európai közvéleményt már eddig is terhelte”.

 

Giorgia Meloni felidézte, hogy elődje, Mario Draghi, aki tavaly októberben adta át a miniszterelnöki széket Giorgia Meloninak, 2022 júniusában vonattal utazott Kijevbe Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral. Hármukról felvétel is készült a vasúti fülkében.

 hirdetes_810x300  

 

„Egyesek számára a külpolitika azt jelenti, hogy közös fotót készítenek Franciaországgal és Németországgal, de eredményt nem hoznak haza. Európa nem három tagból áll, hanem huszonhétből, és mindenkivel tartani kell a kapcsolatot: én Németországgal, Franciaországgal, de Magyarországgal is beszélek. Így végzem jól politikusi munkám”

 

– válaszolt Giorgia Meloni a baloldali Demokrata Párt (PD) egyik képviselőjének, az alsóház külügyi bizottsága elnökének, Lia Quartapellének a felvetésére. Quartapelle arra szólította fel Melonit, válasszon Európa és Orbán Viktor között, mivel nem lehet egyszerre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor barátja is.

 

Giorgia Meloni megerősítette, hogy Róma támogatja a tagjelölt Moldova és Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozását is, valamint Georgia hasonló törekvéseit.

 

Az izraeli-palesztin helyzettel kapcsolatban az olasz miniszterelnök kifejtette, nem szabad engedni a Palesztin Nemzeti Hatóság további gyengülését, mivel anélkül nehezen tud majd újraindulni a konfliktus utáni politikai-társadalmi újjáépítés.

 

Giorgia Meloni hozzátette, a legerősebb védelmet kell biztosítani a zsidó közösségek számára, melyeket „az antiszemitizmus egyre erősebb hullámai fenyegetnek”.

 

MTI

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!