Nyitókép: sita/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó a közeljövőben Észak-Koreába látogatni – közölte vasárnap a kelet-ázsiai ország sajtója. A KCNA hírügynökség beszámolója szerint Putyin megköszönte Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek a Phenjanba szóló meghívást, és kifejezte hajlandóságát, hogy „egy korai időpontban” ellátogasson az országba.

 

A tájékoztatás szerint az észak-koreai kormány „kész a legnagyobb őszinteséggel üdvözölni a koreai nép legközelebbi barátját”.

 

A hét elején Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta:

 

Moszkva reméli, hogy a látogatás létrejön, és Putyin „belátható időn belül” Észak-Koreába utazik.

 

 hirdetes_810x300  

A Moszkva és Phenjan közötti kapcsolatok elmélyülését külföldön gyanakvással és aggodalommal szemlélik az ukrajnai háború hátterében. Attól tartanak, hogy Oroszország mint katonai nagyhatalom, technikai segítséget nyújthat Észak-Korea fegyverprogramjaihoz.

 

A hét elején Oroszország megerősítette szoros együttműködését Észak-Koreával Cso Szon Hui külügyminiszter háromnapos moszkvai látogatása során.

 

A szorosabb együttműködés jeleként Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tavaly szeptemberben az orosz Távol-Keletre látogatott, és ott találkozott Putyinnal. Ezt követte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter látogatása Phenjanban.

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!