Nyitókép forrása: X/WerteUnion

 

Teljesen átalakulhat a német politikai paletta, tekintettel arra, hogy a közelmúltban két új párt létrehozását is bejelentették. Az egyik pedig Hans-Georg Maaßen nevéhez fűződik, aki egykor Angela Merkel vezető titkosszolgája volt, hogy aztán migrációt kritizáló nézetei miatt eltávolítsák. Új pártja, a Werte Union (Értékek Uniója) eredetileg egy azonos nevű, a ma ellenzéki CDU-n belüli frakció volt. 2018-2019-ben ez a frakció kritizálta legélesebben Angela Merkelt és politikáját. Az új párt létrejötte komoly kihívást jelent majd nem csak a CDU-nak, de az AfD-nek is.

 

A Werte Union-t 2017-ben egyesületként regisztrálták be, tagjai a (névleg) kereszténydemokrata CDU-ból kerültek ki, jelenleg mintegy 4 ezer nyilvántartott tagja van. Az egyesület kifejezetten Angela Merkel egykori német kancellár katasztrofális migrációs politikája ellensúlyaként jött létre. Ahogy oszlopos tagja, Maaßen, úgy a tagság nagy része szintén tagja a CDU-nak.

 

Maaßen 2012-től 2018-ig volt a német Államvédelmi Hivatal élén. 2015-ben kezdett kiesni a pikszisből, mikor elkezdődött a migrációs válság. 2018-ig többször nyíltan és élesen kritizálta Angela Merkel migrációs politikáját. 2018-ban csaknem belügyi államtitkárrá emelték, ám végül Merkel lefelé buktatta. Az ok az volt, hogy Maaßen nem osztotta azt a migrációpárti nézetet, miszerint a 2018 augusztusában, egy német állampolgár meggyilkolása miatt kitört chemnitzi zavargások külföldiek elleni hajtóvadászatnak minősülnek – tekintettel arra, hogy a német állampolgárt közel-keleti migránsok késelték halálra. 

 

 hirdetes_810x300  

Maaßen a CDU tagja, és hivatalosan még mindig az. Merkellel szembeni lázadása miatt évek óta zajlik ellene egy párton belüli eljárás a kizárásáról, ám egyelőre végeredmény nélkül. A helyzetet az új párt létrehozása nagyban megkönnyítheti.

 

A CDU hivatalosan azt állítja, hogy szélsőséges elemek újabb pártjáról van szó, amely nem jelent konkurenciát a CDU számára. Ez azonban csak a politikai marketing része.

 

A CDU Merkel idején középről a baloldalra tolódott, most, Friedrich Merz vezetése alatt jobbközépre igazolt vissza, ugyanakkor továbbra is „politikai korrektségtől” átitatott pártról van szó, amely továbbra is vallja a mainstream szent teheinek érinthetetlenségét – mint amilyen a migráció vagy a háború.

 

Nem szabad elfelejteni, hogy az AfD is részben egykori, jobboldali CDU-s politikusokból állt össze, és csak később jelentek meg benne a szélsőjobbos elemek. Az AfD magja azonban elvileg épp azt a politikát akarta tovább vinni, amit anno a CDU elkezdett.

 

Ma a CDU ott van a spektrum közepén, az AfD a jobb szélen, valahol a kettő közé pozicionálja magát majd a Werte Union, ami kivételes helyzetet teremt. A szélsőjobb bélyegével egyelőre az AfD-t elszigetelték, a mainstream ugyanis amiatt aggódik, hogy a következő kormányból kimaradnak a liberálisok, és egy CDU-AfD tandem alakul ki. Ha létrejön a Werte Union, amely nélkülözi majd az AfD szélsőségeseit, akár meg is szorongathatja majd a másik két jobboldali pártot. Kérdés, hogy mennyire lesz képes ezt a lehetőséget megvalósítani, és hogy mennyire ossza meg a jobboldali szavazókat.

 

Annyi azonban biztos, hogy a német belpolitikai képletet alaposan átírja a párt létrejötte. Ma a CDU a legnépszerűbb párt, az AfD a második helyen van. Kettejük szövetségéből meglehetne a többség, de a CDU egyelőre nem kér az AfD-ből. Ugyanakkor, ha hinni lehet a Werte Union nyilatkozatainak, ők nem zárkóznak el az AfD-vel való együttműködéstől. Ráadásul, a Werte Union létrejötte önmagában is értelmetlenné teheti a kormánypártok (a baloldal, a liberálisok és a progresszívek) szándékát, hogy hatóságilag tiltsák be az AfD-t.

 

Németországban 2025-ben lesz országos parlamenti választás.

 

Nem csak a jobboldalon történt komoly változás. A baloldalon Sahra Wagenknecht alapított új pártot néhány héttel ezelőtt. Tavaly év végén a Die Linke szélsőbalos párt frakciója felbomlott, Wagenknecht pedig nyolc társával kivált a pártból, mert az túlságosan megengedő a kormány migrációs politikájával szemben. 

 

Új pártja pedig a legfrissebb felmérések messze túlszárnyalta a Die Linke szerény 5 százalékos választási eredményét, sőt, megelőzte a progresszív Zöldek számait is: a INSA ügynökségtől 14 százalékot kapott.

 

Akárhogy is, az egyértelműen látszik, hogy a német választók végtelenül kiábrándultak a német mainstream pártokból, és erre a most zajló események csak ráerősítenek. 

 

Megjegyezzük, hogy a német felmérések is elkezdték azt a burkolt üzenetet küldeni, hogy a ellenzéki CDU, a legnagyobb kormánypárt, a szocdem SPD, és persze a kötelező minimumként kezelt Zöldek közös kormányzása elképzelhető.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.