Nyitókép forrása: Uatom.org

 

Ukrajna idén nyáron, de legkésőbb ősszel elkezdi négy új atomerőmű építését – közölte a Reuters. Kijev így akarja pótolni az Oroszországgal vívott háború miatt kiesett energiaforrásait.

 

A nukleáris blokkok közül kettő orosz technológiára épül, amelyet Bulgáriától kap. A bolgárok még tavaly nyáron egyeztek meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel két orosz technológiájú reaktor átadásáról.

 

Mind a négy atomerőművet a nyugat-ukrajnai Hmelnyickij városánák építik meg. Méghozzá igen „agresszív” ütemezéssel. Kijev erőltetett menetben, már 2024-ben el akarja kezdeni az építkezést.

 

 hirdetes_810x300  

Ukrajna jelenleg három atomerőművel rendelkezik, ezek villamosáram-igényének 55 százalékát tudják fedezni. A legnagyobb ilyen létesítményét, a zaporizzsjai atomerőművet az orosz-ukrán háború első hónapjaiban elvesztette. A hat reaktorral rendelkező zaporizzsjai erőmű azóta is orosz ellenőrzés alatt áll, de nem üzemel, hideg üzemmódban van, mivel a harcok többször elérték a létesítményt. Sőt, korábbi nyugati közlések szerint 2022 szeptemberében az ukránok meg is próbálták visszafoglalni.

 

Az egyébként teljes mértékben nyugati támogatásokra utalt Ukrajna most két reaktor tárolót akar külföldről beszerezni, ukrán illetékesek szerint ha „azt megkapnák”, akkor 2,5 év alatt két reaktorblokkal elkészülnének.

 

A két, bolgár reaktorok befogadó blokk orosz VVER-1000-es reaktorokat jelent. A másik kettő azonban a Szlovákiában is jól ismert Westinghouse által gyártott, AP-1000-es reaktorokat takarja.

 

Szlovákia aláírta a szerződést, ezentúl az amerikaiaktól vásárol nukleáris fűtőelemeket

 

Teljes paradox: az USA megduplázta az Oroszországból vásárolt urán mennyiségét

 

Az amerikai cég elvesztette a szlovák atomerőművek fűtőelemeire kiírt tendert. Nem nyugszanak bele

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!