Nyitókép: postoj.sk

 

Frissítve: 11.12, A magyargyűlölő, soviniszta, liberális Ivan Korčok államfőjelölt elképzelhetőnek tartja, hogy eltöröljék a vétójogot az EU-ban. A korábbi szlovák külügyminiszter, potenciális államfő álláspontja a nagy és erős tagállamoknak kedvez, akik így minősített többséggel lényegében leszavazhatnák a velük esetlegesen egyet nem értő, kisebb tagállamokat. Az elmúlt időszakban leggyakrabban Magyarország élt vétójogával az EU tagállamai közül.

 

A vétójog eltörlésének szükségességéről Korčok a jobboldali, konzervatív Postojnak adott interjújában beszélt.

 

 hirdetes_810x300  

„Ha a szuverenitás zászlaja alatt továbbra is kitartunk a vétójog megtartása mellett, teljesen lényegtelenné válunk a világban,“

 

– fogalmazott a progresszív értékrendű Ivan Korčok.

 

Beszélt arról is, hogy hiányérzete va, amiért a vétójog eltörléséről legfeljebb kocsmai szintű egyeztetés zajlik, nem pedig intellektuális, politikai diskurzus. Úgy látja, hogy a vétójog egyébként is már csak egy nagyon szűk területen érvényesül az EU-n belül. A Postojnak adott interjújában elmondta azt is, hogy e tekintetben bizonyos fajta elmozdulás következett be nála. Ma már úgy gondolja, hogy

 

„meg kell nézni az egyes területeket és feltenni a kérdést, hogy nem lehetne-e azokban inkább kvalifikált többséggel döntést hozni.”

 

A vétójog megtartása nem szlovák érdek

 

Szlovákia uniós érdekeivel kapcsolatban a liberális államfőjelölt úgy gondolja, hogy az ország szuverenitását az erősebb EU biztosíthatja. A szlovákok szerinte „súlytalanok a legszűkebb régióban is,” hiányzik a közös álláspont az olyan kérdésekben, mint a Közel-Kelet, Dél-Kaukázis, Közép-Ázsia, stb.

 

„Dogmaként ragaszkodni valamihez anélkül, hogy felmérnénk, hogy a világon senkit sem érdekel, hogy mi mit gondolunk és kritikus pllanatokban minden a vétójog köré öszpontosul, ami véleményem szerint nem szlovák érdek,”

 

– jelentette ki Korčok. Ezzel lényegében hadat üzent a magyar érdekeknek, illetve a magyar kormányzatnak. Világlátása, értékrendje ugyanis pont az ellenkezője annak, amit Orbán Viktor képvisel.

 

Erősebb Brüsszelt

 

Míg Korčok az erősebb EU, erősebb Brüsszel alternatívát képviseli, Orbán Viktor inkább a nemzetállami hatáskörök erősítését, az azokhoz való ragaszkodást, és a brüsszeli helyett a magyar érdekek előtérbe helyezését képviseli.

 

Korčok szerint csakis a vétójog eltörlésével erősíthető meg az EU súlya a világban. Úgy látja, hogy Szlovákia érdeke is az, hogy Brüsszel hangja minél erősebb legyen a világban.

 

Mi szólnak ehhez a V4-ek?

 

A vétójog eltörlését korábban már Petr Fiala (ODS) cseh kormányfő is belengette. Robert Fico (Smer) szlovák kormányfő ezzel szemben úgy látha, hogy a vétójog eltörlése az Európai Unió végét jelentő folyamat kezdetét jelentheti.

 

Mit szól ehhez a Szövetség?

 

„Korčok álláspontja nem okozott meglepetést. Eddigi pozícióiban minden alkalommal hűen szolgálta az atlantista és európai érdeket. Ettől karrierdiplomata a karrierdiplomata. Akár saját meggyőződése ellenére a kötelezőt érvényesíti. Ez azonban egy köztársasági elnök jelölt esetében nagyon veszélyes. Ugyanis abból a székből minden állampolgár érdekét képviseli az elnök – azét is, aki nem rá szavazott.

 

Eltörölni a nemzetállamok vétójogát egyrészt felháborító, másrészt a liberális propaganda trévesztését is jelentheti. Felháborító, mert manapság a liberális szemlélet egyáltalán nem befogadó a konzervatív nézeteket illetően, noha generációk nőttek fel alapvető családi értékeken. A gazdatüntetés pedig megmutatta, hogy nem mindent nyel le az európai polgár! Von der Leyennek is visszavonulót kellett fújniuk. A kizsákmányolás, aránytalanság és igazságtalanság az utcára kényszerítette az embereket.

 

Az, hogy a vétójogot szeretnék egyesek eltörölni, azt jelenti, hogy nem tudják demokratikus úton elfogadtatni és beteljesíteni a valahol Washingtonban vagy Brüsszelben megálmodott tervet! Egy köztársasági elnök ne a vétójog megszűnésén dolgozzon, amivel lehalkítja saját országa hangját, hanem azon gondolkozzon, hogy miként tudja képviselni azokat az érdekeket, amelyeket ezeddig ő maga fúrt meg”

 

– reagált Korčokra kérdésünkre Gyimesi György, a Magyar Szövetség alelnöke

 

A Körkép.sk kérdésekkel fordult a Magyar Szövetség elnökéhez, illetve Berényi Józsefhez is, aki várhatóan a párt EP-listáját vezeti majd, hogy mit gondolnak Korčok szavairól. Reakciójuk után frissítjük cikkünket.

 

Frissítve: Berényi József válasza. Forró Krisztián pártelnök sajnos továbbra is hallgat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.