Nyitókép: Facebook, Szövetség

 

Továbbra sem tudni, mit gondol Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke, államfőjelöltje napjaink egyik meghatározó belpolitikai kérdéséről. Magyarán, Ivan Korčok azon javaslatáról, miszerint uniós szinten el kellene törölni a tagországok vétójogát.

 

A magyargyűlölő, soviniszta Korčok a liberális, progresszív oldal államfőjelöltje. Elképzelése azt jelenti, hogy Brüsszel számára Pozsony vagy Budapest esetleges ellenvéleménye mondjuk az ukrajnai háború, a migránsok befogadása, a génmódosított élelmiszerek, stb. kérdésében már egyáltalán nem számítana. Kvalifikált többséggel ugyanis könnyen túl tudna lépni Orbán Viktoron, vagy éppen Robert Ficon. Korčok szerint erre van szülség, ez Európa érdeke.

 

Ilyen értelemben tehát egyáltalán nem mindegy, hogy a felvidéki magyarság vezető politikusa, pártelnöke, államfőjelöltje, kampányfőnöke, listavezetője, nyomdatulajdonosa, Forró Krisztián mit gondol a kértésről. Forró ugyanis sunnyog és hallgat. Úgy gondolja, ő ezt megteheti, választóit nem érdekli, mi több, semmi köze ahhoz, hogy megismerjék véleményét a témában.

 hirdetes_810x300  

 

Korčok a 2024-es államfőválasztás két fő favoritjának egyike. Peter Pellegrini mellett várhatóan ő kerül majd be a második fordulóba, kettejük közül fog nagy eséllyel kikerülni Szlovákia következő államfője.

 

Nyilatkozata után a vétójg eltörlésével kapcsolatban, melyről a magyar nyelvű médiában a Körkép.sk számolt be elsőként, Gyimesi György, a Magyar Szövetség alelnöke reagált elsőként.

 

„Korčok álláspontja nem okozott meglepetést. Eddigi pozícióiban minden alkalommal hűen szolgálta az atlantista és európai érdeket. Ettől karrierdiplomata a karrierdiplomata. Akár saját meggyőződése ellenére a kötelezőt érvényesíti. Ez azonban egy köztársasági elnök jelölt esetében nagyon veszélyes. Ugyanis abból a székből minden állampolgár érdekét képviseli az elnök – azét is, aki nem rá szavazott.

 

Eltörölni a nemzetállamok vétójogát egyrészt felháborító, másrészt a liberális propaganda trévesztését is jelentheti. Felháborító, mert manapság a liberális szemlélet egyáltalán nem befogadó a konzervatív nézeteket illetően, noha generációk nőttek fel alapvető családi értékeken. A gazdatüntetés pedig megmutatta, hogy nem mindent nyel le az európai polgár! Von der Leyennek is visszavonulót kellett fújniuk. A kizsákmányolás, aránytalanság és igazságtalanság az utcára kényszerítette az embereket.

 

Az, hogy a vétójogot szeretnék egyesek eltörölni, azt jelenti, hogy nem tudják demokratikus úton elfogadtatni és beteljesíteni a valahol Washingtonban vagy Brüsszelben megálmodott tervet! Egy köztársasági elnök ne a vétójog megszűnésén dolgozzon, amivel lehalkítja saját országa hangját, hanem azon gondolkozzon, hogy miként tudja képviselni azokat az érdekeket, amelyeket ezeddig ő maga fúrt meg”

 

– fogalmazott a Körképnek Gyimesi. Rá két nappal Berényi József korábbi pártelnök, a Magyar Szövetség EP-listájának várható listavezetője is kifejtette véleményét a témában.

 

„Elutasítom a konszenzuális döntéshozatal (vétójog) megszüntetését. Szlovákia EU-ba való belépésekor ezekről szó sem volt. Úgyhogy megalapozottan mondhatjuk, hogy ragaszkodunk a most életben lévő működési szabályokhoz.  A vétójog eltörlése azt jelentené, hogy a migránsokat kötelezően be kell fogadni, kötelezően fegyvereket kell szállítani Ukrajnának, át kell venni a nyugat-európai progresszív liberális kormányok gender és LGBTI politikáját. Továbbá Brüsszel döntené el milyen adókat fizessünk kinek és mennyit, és ugyanez lenne érvényes a ma tagországi hatáskörben lévő oktatás és szociális politika terén is.”

 

– reagált Berényi. Hozzátette, hogy

 

„Ukrajna EU-val való csatlakozási tárgyalásainak megindítása, valamint anyagi támogatása körüli magyar álláspont után már több helyen találkoztam azzal a verzióval is, hogy a konszenzusos döntést (vétójogot) azért kell megszüntetni, hogy “egy ország ne zsarolhassa a többi tagországot”. Véleményem és reményeim szerint ebben a kérdésben a magyar kormány nem marad egyedül. A mai EU földrajzi perifériáján található országok számára a vétójog eltörlése nagyon sok negatív következménnyel járna. Különös tekintettel a kisebb országokra mint pl. Szlovénia, Horvátország, a balti államok, de Szlovákia is.”

 

Berényi, aki a Régiók Bizottságának tagjaként rendszeresen jár Brüsszelbe, hozzátette azt is, hogy:

 

„Az Európai Tanács döntéshozatali mechanizmusa a konszenzuson alapul. Ez azt is jelenti, hogy minden országnak vétójoga van. A Régiók Bizottságának tagjaként tanúsíthatom, hogy az Európai Unió egyes dokumentumainak visszatérő eleme a konszenzusos döntéshozatal (vétójog) átértékelése.”

 

Pénteken délután Robert Fico kormányfő is reagált korábbi minisztere, Korčok felvetésére. Szerinte Korčok alkut kötött: a vétójog és a szuverenitás feladásáért cserébe megkapja a nyugatiak, a liberális sajtó és a Soros-által finanszírozott civil szervezetek támogatását államfőjelölti kampányához.

 

Olvasóink, a magyar választók már csak Forró Krisztián álláspontjára lennének kiváncsiak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.