Nyitókép forrása: Juraj Blanár hivatalos facebook-oldala

 

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, tegnap elkezdődött a NATO-országok külügyminisztereinek kétnapos találkozója, ahol téma volt a Jens Stoltenberg által előterjesztett javaslat is, miszerint a NATO vállalja át az USA-tól a fegyverszállítások és ukrán katonák kiképzésének koordinálását és hozzon létre egy százmilliárd eurós keretet Ukrajna felfegyverzésére. A témában Juraj Blanár is nyilatkozatot tett.

 

Elöljáróban szögezzük le, hogy a NATO eddig módszeresen távol tartotta magát a konfliktustól, Ukrajnát nem támogatta, a fegyverszállítások és a pénztámogatások vagy kétoldalú országközi egyezmények vagy a Ramstein-formátum keretében történt. A mostani javaslat ezt változtatná meg, ami azt jelenti, hogy a NATO közvetlenül szerepet vállalna a konfliktusban, ami eszkalációhoz vezethet.

 

A korábbi hírek szerint a javaslat azért született meg, hogy Donald Trump amerikai elnökválasztási győzelme esetén is folytatni lehessen a háborút Ukrajnában (Trump ugyanis a támogatások megvonásával kényszerítené Ukrajnát tárgyalásokra).

 

 hirdetes_810x300  

A témában megszólalt Juraj Blanár szlovák külügyminiszter is, aki csípőből nem utasította el a javaslatot. Tegyük azonban hozzá, hogy jelenleg a külügyminiszterek csak a javaslat részleteinek megtervezéséről tárgyaltak, a végső döntés a NATO júliusi csúcstalálkozóján születik majd meg. Ám, a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy ha valami a tervező asztalra kerül, azt valahogy át fogják verekedni a Nyugat háború héjái.

 

„[A találkozón] Felhívtam a figyelmet, hogy a NATO nem válhat közvetlen résztvevőjévé az Oroszország és Ukrajna közt zajló háborúnak. Elsősorban a béke elérése kell, hogy prioritás legyen az ENSZ Alapokmányával összhangban. A [szövetség] tevékenységének pedig az Észak-atlanti Szerződés 1. fejezetéből kellene kiindulnia, amely a békeeszközöket és nem az erő alkalmazását szorgalmazza”

 

írta a szlovák külügyminiszter a Facebookon.

 

Arról is beszámolt, hogy Ukrajna kapcsán tárgyalásokat folytatott David Cameron brit külügyminiszterrel, ahol Balnár elmondta, hogy Szlovákia nem fog fegyvereket szállítani állami készletekből Ukrajnának, de folytatni kívánja a humanitárius segítséget.

 

„Beszéltünk az ukrajnai háború lezárásának lehetőségeiről is. Hangsúlyoztam a tárgyalásos megoldás keresésének fontosságát”

 

fogalmazott.

 

A NATO külügyminiszteri találkozó csütörtökön is folytatódik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!