Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Petr David Josek

 

Szlovákia kevesebb pénzt kap az Európai Békekeretből az Ukrajnának adott fegyverekért cserébe, mint arra korábban számítani lehetett. A tervezett lehívási összegtől mintegy 20 millió euróval kevesebb, 215 millió euró kerülhet kifizetésre a katonai segítségért.

 

Szlovákia átadta Ukrajnának egyetlen nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerét, az Sz-300-asat, 13 MiG-29-es vadászgépet hozzájuk tartozó rakétákkal együtt, több szovjet gyártmányú BMP gyalogsági páncélos transzportert, egy KUB közepes hatótávolságú légvédelmi egységet, valamint jelent tételben muníciót és egyéb eszközöket.

 

Az EU több turnusban fizet a tagállamoknak Ukrajna felfegyverzéséért – paradox módon – a Békekeretből, a keret legutóbb megszavazott, nyolcadik turnusa 500 millió eurót foglal magába, ebből kerülne kifizetésre Szlovákia is.

 

 hirdetes_810x300  

Csakhogy Magyarország blokkolja a keret kifizetését, mert Ukrajna hamis vádakkal, politikai okokból a terrorizmust támogató cégek listájára tette a legnagyobb magyar bankot, az OTP-t, néhány hete pedig a magyar Richter gyógyszercégnek mentek neki, és 14 készítményének forgalmazását tiltanák be.

 

Az OTP-t egy ideje levették a listáról, ám Magyarország garanciákat követel, hogy a jövőben hasonló eset nem fordul elő, és amíg ezt a garanciát nem kapja meg az ukránoktól, nem engedi, hogy továbblépés legyen a Békekeret ügyében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!