Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az oroszok szinte ellenállás nélkül több kilométert haladtak előre a kelet-ukrajnai Ocseretine-Sztyepove vonalon néhány nappal ezelőtt, ami azért is nagy csapás, mert olyan települések kerültek a kezükre, amelyek korábban még sosem voltak orosz ellenőrzés alatt. A sajtóban két verzió terjed a súlyos kudarc okairól, a kettő ellentmond egymásnak, mindkettő lehet az információs háború eszköze.

 

Az amerikai Forbes magazin közlése szerint az ukrán vezetés a 115-ös gépesített dandárt bízta meg Ocseretine védelmével, hogy pihentesse a rendkívül ütőképes 47-eseket.

 

A 115-ösök azonban kudarcot vallottak, amikor az oroszok közel kerültek a faluhoz, egyszerűen megfutamodtak. A dolog hatalmas csapás volt a 47-esek számára, akiket pihenés helyett a vezérkar visszairányított Ocseretinéhez, hogy vegyék vissza a falut – nyilvánvalóan jelentős veszteségek árán fog ez sikerülni, ha egyáltalán sikerrel járnak.

 

 hirdetes_810x300  

Egyszerre vallott kudarcot a katonai vezetés, a katonák felkészítése és a rotációs elképzelés is. Ennek lényege az lett volna, hogy a katonákat pihentetésre visszahívják a közvetlen harcoktól – amire a 47-esek rá is szolgáltak -, ám a helyzet még rosszabb lett. A végeredmény mindenképpen rossz hatással lesz a katonák moráljára.

 

A Forbes nyíltan ír arról, hogy a katonák moráljának romlása már rendszerszintű az ukránoknál. Ami a 115-ösökkel történt meg, korábban megtörtént a 67-es gépesített dandárral is, ami miatt teljesen átszervezték az alakulatot.

 

A lap arra hívja fel a figyelmet, hogy a pénz és a fegyver egy dolog, de kipihent, motivált és jól kiképzett katonákból továbbra is súlyos hiány van Ukrajnában.

 

A másik magyarázat az ukránoktól származik. Eszerint az oroszok vegyi fegyvereket vetettek be Ocseretinénél, részletekbe azonban nem bocsátkozott. Azonban még az ukránok felé erősen elfogult ISW is megjegyzi, hogy a szakterminológiában még a könnygáz is vegyi fegyvernek minősül. Az ukrán nyilatkozat tehát inkább a katonai kudarc kommunikálásának a része, és nem a valós helyzetet mutatja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!