Nyitókép forrása: UBN.news

 

Az USA még csak most fogadta el a 6+1 milliárdos ukrajnai katonai támogatási keretet, máris turpisságokra derült fény. Washington ugyanis még hónapokkal a mostani döntés előtt, februárban átadta Ukrajnának az ATACMS nagy hatótávolságú rakétáit, amit a háború első két évében az eszkaláció elkerülése érdekében az amerikaiak vonakodtak átszolgáltatni Kijevnek. A dolgon nem sokat szépít az sem, hogy állítólag az ukránok ezeket a rakétákat csak azután vetették be, hogy Joe Biden amerikai elnök szerdán aláírta a támogatási keretről szóló törvényt.

 

„Megerősíthetem, hogy az Egyesült Államok nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat bocsátott Ukrajna rendelkezésére az [amerikai] elnök közvetlen utasítására”

 

jelentette ki Vedant Patel, a külügyminisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy Washington ezt az ukrán hadműveleti biztonság érdekében nem jelentették be már februárban.

 

Az amerikai indoklás szerint a rakétákat azért adták át, mert Ukrajna katonai és energetikai szempontból is súlyos, helyrehozhatatlan veszteségeket szenvedett, a lőszerkészletek megcsappantak.

 hirdetes_810x300  

 

„Már küldtünk néhány ATACMS rakétát, és küldünk még”

 

mondta április 24-én Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

 

Megjegyezzük, hogy az ATACMS-ek átadására elvileg nem kerülhetett volna sor a most megszavazott támogatási csomag elfogadása előtt.

 

Az amerikai rakétát ráadásul nem kelet-ukrajnai hadműveletek támogatására használták fel, hanem az angolszász érdekek szerint a Krím-félsziget elleni támadásokra, mivel a britek és az amerikaiak a Fekete-tengerről szeretnék kiszorítani az oroszokat.

 

Az bne Intellinews értesülései szerint az új csomag nem tartalmaz egyetlen Patriot rakétát sem, amely az ukrán védelmi képességek Achilles-sarka lehet. Az ok prózai: a rakétákból évente pár száz darabot képes legyártani az egész Nyugat, Ukrajna pedig szinte minden készletet felhasznált.

 

A csomaggal kapcsolatban azt is érdemes kiemelni, hogy a 61 milliárd valójában csak 20 milliárd. Húszmilliárd nem közvetlen katonai célokra fordítható összeg, húszmilliárd a már Ukrajnának adott katonai készletek újrafeltöltését szolgálja, és csak 20 milliárdból vásárolhat újabb katonai felszerelést – úgy, hogy a legfontosabb eszközökből, tüzérségi lőszerből és Patriot rakétából nincs elég piacon.

 

Egyes elemzők szerint a Nyugatnak 150 milliárd dollárra kellene növelni Ukrajna kizárólag közvetlen katonai támogatását, hogy Ukrajnát helyzetbe hozzák a csatatéren.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!