„Alattomos támadásoknak voltunk kitéve elsősorban a Most-Hídhoz közeli Új Szó részéről, így kénytelenek vagyunk reagálni ezekre a dolgokra.

 

Négy héttel a választások előtt így befolyásolni a közvéleményt velünk szemben példátlan mértékű 1989 óta az Új Szó részéről.“ – fogalmazott Berényi József mai sajtótájékoztatóján.

 

Tévedés, félretájékoztatás

 hirdetes_300x300  

 

„Először is szeretném elmondani a támogatási rendszernek a ránk eső részét, mert ebben a témában is több tévedés és félretájékoztatás látott napvilágot. Ahogy az MKP által nyilvánosságra hozott levelekből kiderül, mi mindig az év végén a Magyar Állandó Értekezlet után kapunk egy értesítést a nemzetpolitikai államtitkárságtól, hogy tegyük meg javaslatunkat a nemzetileg kiemelt intézmények körére. Önöknek szétosztottuk azt a kört, ami az előző két évet illet. 2014-ben javaslatot tettünk a 2015-ös évre, és 2015-ben javaslatot tettünk a 2016-os évre vonatkozóan” mondta az MKP elnöke.

 

A párt nyilvánosságra hozta és a sajtó rendelkezésére bocsátotta a teljes levelezést, amelyből világosan kiderül, hogy a Magyar Közösség Pártja 2015-re a nemzetileg kiemelt intézmények közé a következő intézményeket javasolta Felvidékből:

 

level1
Az MKP által nyilvánosságra hozott egyik levél 2014. december 10-ről. Forrás: mkp.sk

 

Amint az elhangzott, a  kiindulópontaz volt, hogy országos szinten működő intézményekről legyen szó, vagy pedig olyan intézményekről, amelyek országos szinten befolyásolják a felvidéki magyarság életét pozitív értelemben. „Mindegyik ilyen ezekből az intézményekből, beleértve a két színházat is” hangsúlyozta Berényi.

 

Aljas, alattomos vádak

 

Mint elmondta, ezeknek az aljas és alattomos vádaknak az egyik kiindulópontja az, hogy ezek az intézmények az MKP-nak kampányolnak. „Ez így nem igaz. Annyi igaz, hogy a Csemadok, mint mindig, most is az MKP listáján indítja elnökét és alelnökét. Ez mindig is így volt, 1998 óta, sőt, 1990 óta a Csemadok politikailag aktív szerepet vállal egyik vagy másik magyar párt mellett.1998 óta az MKP mellett. Ez most sincs másként, még ha ezt most fedezték is fel a Most-Hídban. A Csemadok részéről ez a döntés önként született meg” tette hozzá.

 

Berényi szerint akkor lennének ezek az aljas vádak valósak, hogy ha bárki ezek közül a kérdésre azt mondaná, hogy bárki az MKP részéről felkereste őt, és azt mondta, akkor javasolják oda őket,  ha támogatja az MKP-t.

 

mkp sajto
Berényi az MKP keddi sajtótájékoztatóján. Kép: Körkép.sk

 

„Ilyet senki nem fog találni, ilyen személy nincs. Ezeknek az intézményeknek a vezetőivel néhánnyal egyáltalán nem vagyunk kapcsolatban, néhány nagyon távolságtartó az MKP-val kapcsolatban, mégis, az intézmények jelentőségének és tevékenységének a körét tekintve idetartozik, és ezért tettük meg a javaslatot” emelte ki az MKP elnöke.

 

Az Új Szó állításai hamisak

 

„Ha bárki azt állítja, ahogy ez megjelent az Új Szóban, hogy mi valamifajta vazallusi réteget alakítunk ki, akkor tessék meglátogatni ezeket az intézményeket, és megkérdezni, volt-e bármilyen nyomásgyakorlás az elmúlt időszakban hogy minket kell támogatni a választásokon. Ez nincs így”.

 

Erről Berényi József tegnap külön írásban bővebben is szólt, mely itt olvasható.

 

A Csemadok önállóan döntött, ezekből az intézményekből egyedüliként a nyílt támogatást felvállalta és egy olyan van köztük, a Pro Civis társulás, melynek vezetője még rajta van a az MKP listáján. A Pro Civis egy olyan önkormányzatokat és polgármestereket, helyi képviselőket tömörítő intézmény, aminek nincs párja Dél-Szlovákiában.

 

Sem a Selye János Egyetem vezetése részéről sem az SZMPSZ-ből, sem a Fórum kutatóintézetből, sem a Thália színházból nincs senki az MKP listáján.

 

A következő időszakban, 2016-ra vonatkozóan – melynek részleteit szintén a sajtó rendelkezésére bocsátotta az MKP, – a párt javasolta bővíteni a kört további intézményekkel. Erről egyelőre még nem született döntés.

 

level2
A 2016-ban kiemelt intézménynek javasoltak köre. Forrás: MKP.sk

 

 

„Nem biztos, hogy odakerülnek, ezekről ugyanis nem mi döntünk. Ez a következő dolog, ami az írásban az Új Szó alattomos és aljas vádló írásában hiba. Amikor azt írják, hogy az összegről kizárólag a Magyar Állandó Értekezlet hivatott dönteni. Ez kérem, nem így van. Mi javaslatot teszünk, de nem is írunk ide összeget, erről Magyarországon döntenek.

 

Persze, ha az egyedüli magyarul megjelenő napilap érdeklődne a MÁÉRT ülései iránt, amit nem tesz, akkor tudhatná, hogy az értekezletnek van egy zárónyilatkozata, amit az Új Szó teljesen figyelmen kívül hagyott, láthatták volna, hogy erről végképp nincs szó. A MÁÉRT napirendi programjai között sem szerepel semmi olyan, hogy ott bármilyen anyagi jellegű döntés ott születne. Ezért komoly tényszerű tévedés, ami nem ritka az Új Szó részéről” – hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

szalay
Szalay Zoltán, a hazugságokkal teli Új Szó cikkek szerzője is ott volt a sajtótájékoztatón. Kép: Körkép.sk

 

A másik tényszerű tévedés az, hogy egyetlen szlovákiai magyar színház sem számíthat nemzeti jelentőségű intézménynek Budapesten. Az MKP javaslatot tett rá, és mind a két színház kapott támogatást. „Illett volna felvenni a telefont és megkérdezni tőlük, kaptak-e támogatást“ fogalmazott Berényi, aki szerint bagoly mondja verébnek hogy nagyfejű.

 

Az írás szerzője korábban hivatalnok volt A. Nagy László idejében a Kormányhivatalban, ami hangos volt a botrányoktól. A pénzügyi támogatások késtek, csúsztak, nagyon komoly politikai visszaélések történtek a pénzügyi támogatások terén. Akkor még A. Nagy László is elmondta, hogy politikai oknál fogva nem kapott a Szabad Újság egyetlen eurót sem. „Ha valaki megfogalmazza azt, hogy hosszan úgy megy, hogy politikai okoknál fogva döntenek, akkor talán először keresse meg önmaga múltjában azt az időszakot, amikor kormányhivatalnokként befolyásolhatta volna, hogy ez ne így történjen” – hangzott el az utalás az írás szerzőjére, a teremben jelen levő Szalay Zoltánra.

 

Abban az időben a Most-Híd mindent megtett azért, hogy a saját klientúráját megtámogassák.

 

berenyi
Berényi József a keddi sajtótájékoztatón. Kép: Körkép.sk

 

Abban az időben a Most-Híd mindent megtett azért, hogy a saját klientúráját megtámogassák a kormányhivatali pénzeken keresztül és az MKP-hoz esetleg köthető intézmények ne kapjanak szinte semmit. Erről akkoriban a Körképen is beszámoltunk itt, itt, itt, itt és itt.

 

„Annakidején akkora volt a botrány, hogy a kormány Kisebbségi Tanácsa el sem fogadta az erről szóló jelentést annak köszönhetően, hogy átláthatatlan volt a finanszírozási rendszer, késett, és politikai botrányoktól volt hangos“ – emlékeztetett Berényi, hozzátéve, hogy most azok kérik számon az MKP-tól a rendszert, melyhez csak javaslatokat tesznek Magyarország felé, hogy miért így végzik. Aki ezt állítja, az a pártelnök szerint más szemében a szálkát, a magáéban a gerendát sem látja.

 

Miért kerültek napvilágra ezek a dolgok most? Tette fel a magyar párt elnöke a kérdést. „A Most-Híd képviselőjelöltjei közül az egyik egy Penta-Smer-Most-Hidas korrupciós botránnyal került összefüggésbe, egy másikat pedig ittas vezetésen értek, így a Most-Hídnak figyelemelterelésre van szüksége, és ebben a hozzá közel álló napilap is segíti. Ezért kellett egy műbalhét okozni, ezért kellett egy ilyen aljas, lejárató írást megindítani” mutatott rá.

 

szalay2
Szalay Zoltán, az Új Szó Most-Hídas pártfirkásza a sajtótájékoztatón. Kép: Körkép.sk

 

Az MKP elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy egy olyan napilap vitatja a nemzeti jelentőségű intézmények körét, amely legnagyobb nemzeti ünnepünket, Szent István király napját is mellőzte 2015-ben.

 

Az Új Szó a Most-Híd napilapja

 

„Ez a mostani ilyen jellegű lejáratási kampány teljes mértékkel politikailag motivált négy héttel a parlamenti választások előtt. Nagyon sokat foglalkoznak ma arról, hogy a Csemadok miért állt ki az MKP mellett. Kérdezik azok, akik évek hosszú során előnybe részesítik a Most-Hidat velünk szemben, mert családi átfedéseknek, anyagi átfedéseknek köszönhetően nincs is más mozgásterük.

 

Az Új Szóban ezek közé tartozik Lajos P. János, Szalay Zoltán, Veres István, Ravasz Ábel és Gál Zsolt. Gál Zsolt a kivétel, ő legalább ugyanis feltünteti. A többiek nem tüntetik föl és napi kommentárokkal befolyásolják a szlovákiai magyar közéletet úgy, hogy közben ez az átfedés a múltból vagy a jelenből egyértelmű. Ne játsszák ezt a játékot, ez az újság a Most-Híd napilapja, visszaél azzal hogy monopolhelyzetben van kétségkívül, és játssza az objektívat és az igazságosztót mindenki felé, holott elkötelezettségük egyértelmű, és sajnos a stílusuk egyre alantasabb” zárta gondolatait Berényi József.

 

A sajtótájékoztató videója:

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!