Hétvégi sajtófigyelő összeállításunkban a külföldi sajtó Szlovákiáról szóló híreit gyűjtöttük össze. Az angol nyelvű média most leginkább az amnesztiák eltörlésével foglalkozott, de írtak Kiska palesztíniai útjáról, a Brexitről és Ľuboš Blaha smeres képviselő szerepléséről az orosz propaganda-portálon.

 

A The Economist az amnesztiák eltörlése kapcsán arról ír, hogy a fiatalok támogatását elvesztő Robert Fico kormányfő azért engedett az amnesztiák eltörlésével kapcsolatos követeléseknek, hogy elkerülje a bűnrészesség látszatát. Hiszen 2006-ban pártja, a Smer koalíciós kormányt alakított Vladimír Mečiar pártjával, a HZDS-szel. A brit lap szerint bármilyen felelősségrevonás későn jön, Michal Kováč egykori köztársasági elnök 2016 októberében meghalt.

 

Ugyanezzel kapcsolatban a The Guardian nigériai internetes kiadása azt emeli ki, hogy a felmérés szerint a szlovákiai polgárok 63 százaléka egyetért az amnesztiák eltörlésével és az elrablás körülményeinek felderítésével. A brit lap megjegyzi, Mečiar miniszterelnökségét az USA és több európai ország önkényuralmi jellegű vezetésként értékeli, amit áthatott a korrupció.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: Economist.com

 

A független Skócia lesz az újabb Szlovákia?

 

A The Washington Postban megjelent „Scotxithez vezethet a Brexit?” című elemzőcikkében a szerző, Ilya Somin a skót függetlenségi törekvéseket Szlovákiai önállósodásával hozza összefüggésbe. A szerző szerint a skótok a gazdaságba aktívan beavatkozó államot építenének ki a független országban, és ha valóban ezt akarják, Szlovákia példáját kellene követniük.

 

„Ez a nemzet különvált a cseh nemzettől, mert több állami beavatkozást akart, de azzal szembesültek, hogy a költségvetési megszorítások a szabadpiaci gazdaságpolitikára kényszerítették őket”. A lap szerint mind Szlovákiában mind Csehországban jól bevált a liberális gazdaságpolitika.

 

Fotó: Funpop.com

 

Kiskát Palesztinában az izraeli megszállásról tájékoztatták

 

A palesztin WAFA hírügynökség arról írt, hogy Rámi Hamdalláh palesztin kormányfő vendégül látta Andrej Kiska szlovák köztársasági elnököt és tájékoztatta „a régió fejlesztéseiről, részben az izraeli megszállásról, telepeseinek terjeszkedéséről, és az izraeli ellenőrzés alatt lévő ciszjordániai területek földelkobzásairól, miközben elvitatják a palesztinok jogát a területükön lévő ásványi kincsekhez”.

 

A hírügynökség szerint Kiska a palesztin kormányfővel a kölcsönös együttműködésről tárgyalt. Hamdalláh köszönetet mondott azért, hogy Szlovákia támogatta Palesztinát és hangsúlyozta Szlovákia szerepét abban, hogy Palesztina szorosabbra fűzhesse a kapcsolatait az Európai Unióval.

 

Fotó: wafa.ps

 

Smeres képviselő nyilatkozott a Sputniknak

 

A héten a Körkép.sk is beszámolt arról, hogy az SNS-hez közeli TASR szlovák hírügynökség együttműködési szerződést kötött a Sputnik orosz hírügynökséggel, amit Európában az orosz propaganda szócsövének tartanak. Az ügyből botrány ugyan nem lett, de csak azért, mert a TASR 24 órán belül visszalépett a szerződésről. A Sputnik erre kijelentette, hogy az EU-ban lábbal tiporják a szólásszabadságot.

 

A Sputnik csehországi honlapja, a Sputniknews.cz Ľuboš Blaha smeres képviselőt, az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság elnökét interjúvolta meg. Blaha a Sputniknak a következőket mondta a szerződés visszavonásával kapcsolatban:

 

„Ez a sajtó és a hírügynökségek függetlenségének súlyos megsértése. Bárki, aki a TASR-kritizálta ebben az ügyben, az a szabadság ellensége.”

 

Blaha az ellenzék tevékenységének tulajdonította, hogy végül meghiúsult az együttműködés. Az ellenzéket „orwelli ideológiai rendőrségnek” nevezte, amely „totalitárius ösztönökkel” rendelkezik. Állítása szerint azért utasítja el az együttműködést az ellenzékkel, mert az három totalitárius rendszerhez hasonlítható: Hitler Németországához, Sztálin Szovjetuniójához és McCarthy USA-jához.

 

Blaha képviselő a TASR-ügyről a Sputnik Czech-nek. Fotó: Sputniknews.cz

 

Körkép.sk

Nyitókép: unvired.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!