Az amerikai Napa Valley hírességét tekintve hasonló, mint a Silicon Valley (Szilikonvölgy), csak éppenséggel nem a félvezető technikájáról, hanem borairól (mivel egy borrégióról van szó). Elhelyezkedését tekintve San Francisco-tól keletre Kalifornia napsütötte területein Napa város közelében található. Állítólag a világ egyik legjobban megszervezett és kiépült borturisztikai régiója. Nehéz megmondani.

Három legjobb borászata a Niebaum Coppola, a Mondavi és a Schramsberg. Franciaország után állítólag Schramsbergben csinálják a világ második legjobb bublinkás borait (vagyis pezsgőit), amit aztán a Fehér Házba szállítanak. Ez a fehér ház, nem az a fehér ház, amelyben kicsiny fehér meszelt szoba van, falon függő Mária-kép, meg öreg anyóka a sarokban.

Napa-völgyi csendélet:

napavalleyvineyard
napavalleyvineyard

A ‘Niebaum Coppola’ mindenki keresztapjának, Francis Ford Coppola-nak a borászata. Sok hírességgel ellentétben, akik szőlőbe fektetik a pénzüket, aztán tablettás borokat csinálnak, ő ért is hozzájuk. ‘75-ben kezdett el először foglalkozni a borokkal. Mára már két borászattal is rendelkezik, az egyikben 600 alkalmazottal milliós nagyságrendű palackmennyiséget dob évente a piacra.

Aki nem ismerné személyesen a mestert, Francis Ford Coppola világhírű rendező, producer, forgatókönyvíró. A Keresztapa-trilógiának köszönhetően került fel az Olümpiára Zeusz mellé. Azóta csinálja a mannát az isteneknek. Gazdag és színes pályafutását itt olvashatják az érdeklődők.

Coppola-winary-2

 hirdetes_810x300  

Én így momentán, mindig is kíváncsi voltam a kaliforniai a borokra (mármint, hogy mivel mérgezik arrafele a jónépet), aztán múltkor megakadt a szemem a ’Viniční Altán’ kínálatán. A ’Viniční Altán’ kellemes kis vendéglátó ipari egység/borászat/pincészet, ahol még Hoegaarden is fogyasztható (a Hoegaarden az jófajta holland minőségi bor, késői szüret, speciális érlelés). A pincészet Prága szívében található egy kellemes park és szőlősdomb közepén. Szinte minden héten legalább egyszer a világ különféle régióiból „hozatnak” borokat kóstolgatásra. Volt már szlovén, bolgár, szicíliai, olasz, dél-afrikai, chilei, perui, argentin, meg persze klasszikus spanyol, francia, olasz, magyar stb. boraik. Most kivételesen kaliforniai borok kerültek a terítékre. Hiba lett volna őket kihagyni.

Rögtön szóltam is egy tapasztalt hegymászónak, Párkányer kollégának, hogy mit szól egy biztosítókötelek nélküli turistaúthoz a Sziklás-hegységbe. Azt mondta, jól van, de szóljunk a lányoknak is, hátha sátorbontásra kerül sor és ott kell éjszakáznunk. És mivel nagyon nem egyeztünk meg előtte, és nem volt optimalizálva a légyszám, ez azt eredményezte, hogy négy lánnyal együtt mentük borokat kóstolgatni. Mi persze örültünk, mert borkóstolásnál az első alapszabály, hogy nők mellett kell pozícionálni. Minél több lány, annál több bor, gondoltuk optimistán.

De a harmadik, ill. negyedik kör után megcáfolódni látszott az első alapszabály, és túlfűtött optimizmusunk is kezdett alábbhagyni. A csajokkal csak annyit értünk el, hogy állandóan ránk szóltak, mert nagyon hangoskodtunk;) Hiába no, a 16 éves kishúgok szerelmi kapcsolatait mindenképp át kellett venni.

A borok legnagyobb hibája az volt, hogy keveset öntöttek, úgy meg nehéz átfogó véleményt mondani róluk. De jegyzetelgettünk szorgalmasan.

Többek között volt Pinot Grigio, Chardonnay, Shiraz, Pinot Noir, Malbec, Cabernet Savignon és Zinfandel. Finom borocskák voltak, de 500-700 cseh koronát egy üvegért azért mégsem dobnánk ki értük. A borkóstolás után persze kedvezményesebb áron árusították őket, de így is a legolcsóbb mozgott 230-360 Kč környékén.

A végére pedig itt vannak a megkóstolt borok Párkányer és a lányok…

…valamint az én jegyzeteimmel. Grafológus legyen a talpán, aki kibetűzi őket (legalábbis az enyémet). (Nagyításért klikk a képre)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!